Graslei Gent

Citytrip Gent: eten & drinken: 10 tips van een local

Gent, stad vol geschiedenis, cultuur en hippe winkels. Gent is de ideale stad voor een citytrip, maar tussen al dat shoppen en cultuursnuiven door moet natuurlijk ook de innerlijke mens verzorgd worden. En wie weet beter dan een rasechte Gentenaar in welke cafés en restaurants in Gent je daarvoor het best terecht kan? Hieronder mijn persoonlijke top 10 wat restaurants en cafés in Gent betreft!

#1 Eetkaffee Multatuli

Eetkaffee Multatuli is mijn persoonlijke favoriet voor een lekkere, eenvoudige maaltijd. Een beetje verstopt op de Huidevetterskaai, net buiten het historisch centrum, maar in feite slechts op een boogscheut van de Vrijdagsmarkt gelegen.

Binnen kan je gezellig tafelen bij kaarslicht, en wat ik persoonlijk erg op prijs stel is dat als je er reserveert en het is mooi weer, er ook sowieso een tafeltje buiten voorzien wordt, zodat je bij aankomst de keuze hebt tussen binnen of buiten. Het terras is trouwens achteraan gelegen, op een sfeervol ingerichte binnenkoer.

Mijn favorieten op de kaart? Het Thaise groentestoofpotje vind ik echt een topper, maar ook de gebakken zalmfilet met frietjes bestel ik regelmatig. Bij elk gerecht wordt op de menukaart trouwens ook een passend biertje gesuggereerd.

Eetkaffee Multatuli heeft er intussen ook een broertje bij, de Stokerij. Hebben min of meer dezelfde menukaart en zijn gehuisvest in een -hoe kan het ook anders- voormalige stokerij. Ook een leuk interieur, dus.

#2 Mosquito coast

Voor wie houdt van reizen is reiscafé Mosquito coast in de Hoogpoort de place to be. Je kan er zowel terecht voor een koffie als voor een exotische cocktail (één van de zeldzame plekken in Vlaanderen waar je de Peruaanse klassieker Pisco sour kan drinken!), en de keuken varieert van Vlaamse stoverij tot Laotiaanse krabkoekjes. Bovendien hebben ze ook een groot vegetarisch aanbod.

Ook het interieur doet de naam reiscafé uiteraard alle eer aan: de muren zijn van boven tot onder aangekleed met ‘reisattributen’: nummerplaten van zowat elke Amerikaanse staat, reisfoto’s, boeken, souvenirs en wereldkaarten. Zelfs het toilet is helemaal in reisstijl.

Vooraan kan je gezellig hangen in een salon, en achteraan is er een binnenterras waar het in de zomer ook erg leuk zitten is.

#3 Mission Masala

Absolute topfavoriet voor wie houdt van Indisch eten: Mission Masala! De thali vind ik zelf wat overpriced voor wat het maar is, maar de streetfood hapjes die zowel met vlees, vis als vegetarisch bestaan zijn echt overheerlijk…

En voor wie ooit in India was voelt de Mission Masala echt een beetje als thuiskomen: de kleurrijke wandplaten, het streetfoodkraampje dat geïntegreerd is in het interieur en de zachte belichting zijn een identieke aanslag op je zintuigen als in het echte India. 😉

Kan een afbeelding zijn van binnen

#4 De Alchemist

Voor wie graag aperitieft met een mooi zicht: de Alchemist is gelegen recht tegenover het gravensteen en biedt dus frontaal zicht op het mooiste kasteel van Gent. Ademt de sfeer van een degelijke bruine kroeg maar heeft tegelijk een erg indrukwekkende gin-kaart, één van de redenen dat dit cafeetje tot mijn vaste adresjes behoort.

Alchemist - café Gent Gravensteen

#5 The Cobbler

En over cocktails gesproken… Op dat vlak is The Cobbler op de Graslei een absolute must. De lijst met cocktails is eindeloos, en stuk voor stuk worden ze op een perfect afgewerkte manier geserveerd. De barman won in 2018 trouwens de Belgische finale van de Diageo World Class en mocht zich daardoor een jaar lang de beste barman van België noemen. Terecht! Niet alleen de barman behoort tot de top, al het personeel is ontzettend vriendelijk en helpt je met plezier bij het maken van de juiste keuze. Je wordt er behandeld als een prinses!

Ben je niet zo tuk op een mix van allerlei drankjes? Je kan in The Cobbler evengoed terecht voor de klassiekers: een degelijke whiskey of een gin-tonic.

En alleen al voor het decor zou je er eigenlijk sowieso iets moeten gaan drinken als je in Gent bent. The Cobbler maakt immers deel uit van het nog niet zolang geopende hotel “1898 The Post”, gelegen in het voormalige neogotische postgebouw dat helemaal gerenoveerd werd. De bar kijkt uit over de graslei, het toeristisch hart van Gent. Voor 600 euro per nacht kan je er tijdens je citytrip ook slapen in het torenkamertje helemaal bovenaan. Maar gewone stervelingen met een beperkter reisbudget kunnen dus in de cocktailbar wel al even de sfeer opsnuiven. 😉

#6 Café Rococo

In een totaal andere categorie maar evenzeer een niet te missen plaats in Gent is café Rococo in het Patershol, onder Gentenaars beter gekend als “bij Betty”. Het café is gelegen in de woonkamer van een oud herenhuis, en de drempel overstappen is als terugreizen in de tijd: de gehele ruimte wordt verlicht louter door kaarslicht, centraal staat de grote open haard die in de winter onophoudelijk brandt, en als je echt geluk hebt dan zit Betty’s broer er klassieke piano te spelen. Gezelligheid troef, dus.

Maar iets drinken in de Rococo is vooral door de bijzondere cafébazin, Betty, in feite een totaalervaring.

Betty haast zich niet, en predikte al de kunst van het onthaasten lang voordat het een hype werd. Verwacht dus niet dat ze bij het binnenkomen meteen aan je tafeltje staat om de bestelling op te nemen. En wie ongedurig wappert om haar aandacht te trekken kan gegarandeerd nog wel een poosje langer wachten. Bestel je een biertje en ziet ze het niet zitten om dat bij te koud weer buiten uit de kelder te gaan halen, dan zegt ze dat het bier op is maar dat ze een erg goeie rode wijn heeft. Even later sip je gehoorzaam van je glaasje rood (dat ze dan wel letterlijk tot aan de rand volgegoten heeft).

En wanneer Betty het gevoel heeft dat je een goed mens bent, krijg je vlak voor het naar huis gaan van haar nog een glaasje ‘elixir d’amour’, een zelfgebrouwen likeur waarvan ze het recept niet prijsgeeft. Wel geeft ze je daarbij graag haar persoonlijke levenswijsheden mee.

Waarschuwing: bij een geslaagd bezoek aan Betty stap je pas buiten als je een glaasje (elixir) teveel op hebt. 🙂

Rococo Gent bij BettyIMG_4611 (2)

#7 Keizershof

Een vaste waarde op de Vrijdagmarkt, een degelijke keuken en erg gezellig zitten. Het Keizershof is één van mijn favorieten voor een dinner-date om het weekend goed mee in te zetten.

Gent vrijdagmarkt

#8 Galgenhuisje

Het Galgenhuisje is het kleinste cafeetje van Gent. Het is bovendien een huis met geschiedenis: in de Middeleeuwen diende de gevel als ‘schandbank’, waar criminelen dus ter schande gemaakt werden (of erger: opgeknoopt). Het wrede verleden wordt vandaag ruimschoots goedgemaakt door de gemoedelijke sfeer die er heerst: de bediening is vriendelijk, de pintjes smaken goed en het Galgenhuisje doet de uitdrukking ‘klein maar gezellig’ dus alle eer aan.

#9 Otomat

Heb je zin in pizza, maar ben je in the mood om toch eens iets anders dan anders te proberen? Dan is Otomat het restaurant dat je zoekt. Er wordt aangemoedigd pizza’s te delen tussen tafelgenoten, maar je kan er ook perfect je eigen pizza bestellen. Het menu bestaat uit ‘otomat’ en ‘notomat’ pizza’s, waarbij de eerste categorie een bodem van tomatensaus heeft en de tweede categorie dus niet (heb je hem? :-)). Wat ze allemaal gemeen hebben zijn de atypische toppings. Zo heb je bijvoorbeeld een Madras-pizza, een Mexicaanse pizza, en zelfs eentje met vol-au-vent. Het deeg wordt bereid met Duvel-biergist.

Het interieur is hip en lofty, en mikt op een snelle hap. Geen uren tafelen hier dus, maar wel een vlotte bediening en bijna steeds onmiddellijk plaats, want ze doen in principe niet aan reservaties.

#10 Sushi paradise Gent

Dit lijstje zou uiteraard niet compleet zijn zonder een adresje voor mijn favo food: sushi! Ik ga (heel vaak :-)) sushi uithalen bij Sushi paradise, verstopt in een hoekje van de Vrijdagmarkt. Vlakbij ligt ook het Oudburg, waar je verschillende andere sushirestaurants vindt. Het Oudburg is een beetje de Gentse variant op de rue de boucher in Brussel, maar dan zonder zijn slechte reputatie. 🙂 Je vindt er zo ongeveer elke wereldkeuken, en het ene restaurant is natuurlijk al beter dan het andere: Indisch, Nepalees, Thais, Japans, Grieks,… Zo heb je er maar liefst 3 sushirestaurants, maar ik vind de Sushi Paradise er toch wel bovenuit steken wat prijs/kwaliteit betreft.

En omdat sushi mijn absolute lievelingsgerecht is, doe ik hier niet 1 maar 2 suggesties: Sushi plaza in de Vlaanderenstraat is ook erg lekker.

sushi
Yep, I’m a salmon lover 🙂

Smakelijk!

Meer over Gent:

6 reacties op ‘Citytrip Gent: eten & drinken: 10 tips van een local

  1. Yummy! Leuke adresjes waarvan de meesten ook tot mijn favorieten behoren! Ik probeer eigenlijk al jaren bij de Alchemist binnen te raken, maar telkens wanneer ik ga is ’t er ontzettend druk! Moet ik toch nog eens proberen precies 😉

    1. Oh, ik weet het… Da’s echt een probleem hè. Met 2 vind je soms nog net een plaatsje aan de toog maar het is altijd wel wat drummen, ja ☺️

  2. Als je echt lekker japanse sushi wil eten, een top adresje in gent (ook vlakbij gravensteen en Mosquito coast) is Amatsu … een van de beste adressen in Belgie voor japans !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s