hanoi tempel literatuur

10 tips voor 48u in Hanoi

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is sowieso de uitvalsbasis voor wie een trekking gaat doen in Sapa of een boottocht in Ha Long Bay. Zoals elke hoofdstad in Zuidoost-Azië kan Hanoi wat overweldigend overkomen, met de duizenden brommers en vele drukke steegjes. Toch valt er in Hanoi best wel wat te beleven! In deze blogpost geef ik je mijn top 10 van dingen die je in Hanoi zeker moet doen.

#1. Laat het streetfood tot u komen

Jongens, jongens, wat hebben we lekker eten gehad in Hanoi! Dit is dé place to be voor wie houdt van de Aziatische keuken. Voor een paar euro vind je hier in Hanoi heerlijke noedels, kraakverse spring rolls, pittige nasi goreng,… Het goedkoopste én lekkerste eten vind je vaak letterlijk op straat: aan een eenvoudig eetstalletje, of een huiskamer ingericht als restaurant, waar er een paar lage tafeltjes met kinderkrukjes voor de deur gezet zijn en je allemaal gezellig gehurkt aanschuift en je soep opslurpt.

#2. Zeg hallo tegen Ho Chi Minh in zijn mausoleum

Hoewel Ho Chi Minh voor zijn overlijden gezegd had dat hij tegen verafgooding is, en dus niet opgebaard wilde worden maar wel gecremeerd, hebben zijn nabestaanden zijn wil simpelweg genegeerd, waardoor meneer Ho zoveel jaar later nog steeds te bezichtigen valt in het mausoleum. Jaarlijks gaat hij wel een paar maand op vakantie naar Rusland, waar hij wat opgekalefaterd wordt door een team Russen die intussen al een paar van die gebalsemde kerels liggen hebben. Er gaan trouwens ook geruchten dat het al lang niet meer de echte Ho Chi Minh is die in het mausoleum ligt, omdat er bij de eerste balseming iets flink misgegaan zou zijn, maar dat alles kan de pret niet bederven voor de vele Vietnamezen die naar hier op pelgrimstocht komen.

Verwacht je dus aan (lang!) rijtje schuiven samen met een hoop Vietnamezen die nog steeds in beate bewondering staan voor hun Grote Leider. Strenge soldaten zorgen er op communistische wijze voor dat iedereen mooi in de pas loopt, dat niemand zijn handen in zijn zakken heeft en er geen fototoestellen mee naar binnen gaan. Eens je aan het mausoleum zelf bent mag je dan een fractie van een seconde op gestaag tempo langsheen onze kameraad wandelen, en zo een glimp van hem opvangen. Voor je het weet is het voorbij, maar de hele setting heeft toch wel iets lichtjes verbijsterend, waardoor het als ervaring wel kan tellen.

#3. Geniet van de oase van rust in de literatuurtempel

De Literatuurtempel is een confuciaanse tempel die ook ook dienst deed als universiteit. Hij is erg groot dus je kan er wel een poosje in ronddwalen. De tempel is gelegen in hartje Hanoi, maar omgeven door een tuin en helemaal ommuurd, dus ideaal als je even genoeg hebt van de drukte van Hanoi en wil genieten van de rust en stilte waarin deze tempel baadt.

#4. Neem een aperitief met zicht op de Sint-Jozefskathedraal in café La Place

Cafe La Place st jozef katedraal

De Sint-Jozefskathedraal in Hanoi is precies een miniatuur-kopie van de Notre Dame in Parijs en staat hier temidden van al dat boeddhisme toch wel een beetje misplaatst, al helemaal als je weet dat de bouw dateert van de periode dat de Fransen hier de plak zwaaiden. Neemt niet weg dat het een gezellig wijkje is met een fantastisch café/restaurant dat zicht heeft op de kathedraal: La Place. (Ja, ook even fout Frans maar who cares als de cocktails lekker zijn ;-))

#5. Ga bij regenweer de kracht van de vrouwen bewonderen het Vietnamese women’s museum

We zijn in feite geen fervente museumgangers en ook geen hardcore feministen, maar dit Vietnamees vrouwenmuseum is één van de betere in zijn genre. Het beschrijft de rol van de Vietnamese vrouw in de samenleving.  En die rol gaat verder dan de was en de plas doen: bepaalde vrouwen speelden een sleutelrol tijdens de oorlog en worden daarvoor flink in de bloemetjes gezet in dit museum. Parallel leer je daardoor ook een pak bij over de oorlogsperiode, al kan je de weergave van de feiten niet steeds objectief noemen.

Een groot deel van het vrouwenmuseum in Hanoi is ook gewijd aan de etnische minderheden en hun traditionele kledij, leuk voor wie ook een trekking in en rond Sapa gepland heeft. Daarover lees je trouwens meer in deze blogpost: verslag van een driedaagse trekking in het noorden van Vietnam.

We zien in het vrouwenmuseum ook een filmpje waarin een vrouw vertelt dat ze uit een afgelegen dorp komt, en naar Hanoi kwam om er op straat fruit te verkopen. Het is een vrouw zoals je er ontelbaar veel ziet in de straten van Hanoi: met 2 manden die ze draagt aan een stok over haar schouder. De manden zijn zwaar, de dagen lang, en ze slaapt in een kamertje samen met 13 andere vrouwen, maar met wat ze verdient kan ze haar ganse familie die nog steeds in dat dorp zit onderhouden. Die ze weliswaar nooit ziet want daarvoor is de afstand te groot. Eens buiten kijk je dan toch wel met andere ogen naar al die vrouwen die je fruit willen verkopen…

#6. Slaap in één van de mooie boetiekhotels in het historisch centrum

Wij logeerden in het Serenity Villa Hotel, centraal gelegen in het historisch centrum en vlakbij ons favoriete café La Place aan de kathedraal.

We hadden een kamer geboekt die vrij zou zijn om 10u. Bij aankomst bleek dat we nog tot in de late namiddag zouden moeten wachten. Nu hadden we net een ganse nacht gereisd, waren we een beetje op de grens van ons geduld en snakten we echt wel naar een douche en een zacht bed om eventjes op te gaan liggen.

We zijn dus maar even op ons strepen gaan staan om toch een kamer te krijgen op het beloofde uur. Dat hielp! Zo goed zelfs, dat ze ons de bruidssuite toegewezen hebben: helemaal op de bovenste verdieping met een 360° uitzicht over de stad. En dat zonder getrouwd te moeten zijn. 😉

#7. Word stil in het Hoa La Prison museum

Hanoi Hoa Lo prison museum

Het gevangenismuseum bevindt zich in wat tot de jaren ’50 effectief dienst deed als gevangenis. Het werd ooit gebouwd door de Fransen, en diende toen om de Vietnamese politieke gevangenen vast te zetten. Later, in de Vietnamoorlog, werd de gevangenis ‘gerecycleerd’ en gebruikt om Amerikaanse piloten gevangen te houden. Het gevangenisgebouw zelf is nog voor een groot deel intact dus de sfeer in dit museum is met momenten wel erg indrukwekkend.

#8. Installeer je op een terras en aanschouw het voorbijkomend streetlife

Dit behoeft wellicht geen uitleg. Hanoi bruist van het leven. Het is er nooit stil. Er is altijd wel iemand wakker. Er komt geen einde aan de stroom brommertjes. Ga erbij zitten, bestel een biertje en kijk ernaar. En leer wat de locals doen als het begint te stortregenen. 🙂

#9. Spreek op voorhand een duidelijke prijs af als je een taxi neemt

Nu vinden we onszelf best wel doorwinterde reizigers bij wie je al van ver moet komen om er ons nog op te leggen, maar met een taxichauffeur in Hanoi is het toch wel even close geweest.

In elke reisgids staat duidelijk dat je op voorhand moet afspreken hoeveel je voor de taxirit gaat betalen, want dat je anders wel eens problemen kan krijgen. Maar ja. Het was ineens beginnen watergieten. We hadden 10 meter gelopen en we waren al nat tot op onze sokken. Waardoor we de eerste de beste taxi ingedoken zijn en ons laten afzetten hebben aan het Vietnamese vrouwenmuseum, een goeie 5 minuten rijden van waar we ons bevonden. En daar ging hij ons volgens zijn meter eventjes 25 dollar voor aanrekenen…

Oké, het was een beetje onze eigen schuld doordat we op voorhand niets afgesproken hadden, maar als ze er ons willen opleggen moeten ze nu ook niet zoveel overdrijven dat het lachwekkend wordt. We hielden voet bij stuk dat we dergelijk astronomisch bedrag voor zo een kort ritje echt wel niet gingen betalen, waarop hij alle deuren dichtklikte en ons niet meer uit de taxi wilde laten.

Waarop we hem een bedrag gegeven hebben dat volgens ons meer dan redelijk was, en ons vervolgens even héél boos gemaakt hebben. Nee, het was genoeg, en of hij ons dan NU ONMIDDELLIJK UIT DE AUTO KON LATEN.

Hij was danig onder de indruk van de ijskoude blik van mijn medereiziger dat hij dat dan maar braafjes gedaan heeft. 🙂

#10. Laat je verdwalen in de straatjes van het oude historische centrum

Het vraagt een gezonde dosis zelfvertrouwen om je een weg te banen doorheen de smalle straatjes in Hanoi, waar de voetpaden vaak volgestouwd staan met koopwaar en eetstalletjes, terwijl er een niet aflatende stroom aan brommertjes voorbij raast. Maar dit is het hart van Hanoi: elke wijk heeft zijn specifieke koopwaar, gaande van kookpotten tot matrassen tot groenten, de beste noedelsoep eet je hier op de hoek van de straat, en je vindt er de meest vreemde koopwaar. Probeer tussen het navigeren door ook af en toe eens naar de gebouwen te kijken, want hier en daar zit er een pareltje tussen. Zoals de Bach Ma tempel, de oudste boeddhistische tempel van Hanoi, die precies plompverloren tussen de Seven Eleven en de Hello Kitty winkels in gepropt staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s