guatemala klim acatenango vulkaan

De 7 mooiste hikes ter wereld

Tijd voor een lijstje! De mooiste hikes ter wereld dan nog wel. Van alle plekken waar ik al geweest ben, zijn dit voor mij de mooiste hikes. Er staan zowel zware meerdaagse trekkings tussen als lichtere wandeltochten. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: er komen bergen aan te pas. Ja. Geef mij maar een oneindig groot gebergte, liefst eentje met een paar besneeuwde toppen, om te beseffen hoe klein ik als mens eigenlijk ben.

#1 De Inca Trail in Peru

I know, het is toeristisch, platgelopen, veel te druk, enzovoort… Maar het is ook magisch mooi, mystiek, indrukwekkend en ongeëvenaard. Gewoon al het idee dat je gedurende meerdere dagen op een eeuwenoud pad loopt doorheen de Heilige Vallei, dat ooit door de Inca’s aangelegd werd, om de ruïnes van één de grootste Incasteden ooit te bereiken, maakt van deze trekking iets heel bijzonders.

De Inca Trail in Peru heeft bij mij bovendien een speciaal plaatsje in mijn hart, omdat het mijn eerste meerdaagse hike was, tijdens mijn allereerste verre reis. Daarover kan je meer lezen in deze blogpost: De Inca Trail: hoe het 12 jaar geleden allemaal begonnen is.

 • Duur: 4 dagen
 • Lengte: 42 km
 • Hoogte: het hoogste punt dat je over moet is de dead women’s pass op 4200m
 • Praktisch: boek je permit ruim op tijd want er staat een limiet op het aantal personen die dagelijks de Inca trail mogen starten! Vertrekken kan vanuit Cusco, waar je ook kan wennen aan de hoogte alvorens je start, en slapen doe je in tenten op kampplaatsen.

#2 De tiger leaping gorge in China

Toegegeven, China is niet meteen het eerste land waar je aan denkt als het gaat over de mooiste hikes ter wereld. En toch staat de wandeling in de tiger leaping gorge, in de provincie Yunnan, bij mij ook op het lijstje.

De tiger leaping gorge is één van de diepste kloven ter wereld, en is ongeveer 16km lang. Er doorheen stroomt de indrukwekkende Yangtze rivier.

Het landschap is erg gevarieerd: je ziet rijstvelden, besneeuwde toppen, in de diepte ligt de rivier, hier en daar passeer je een watervalletje,…

 • Duur: 2 dagen
 • Lengte: 22km
 • Hoogte: het hoogste punt van de trail ligt op 2700m
 • Praktisch: starten doe je in Lijang, overnachten kan in één van de guesthouses die op de trail liggen, met uitzicht op de kloof.

#3 Het Toubkal circuit in Marokko

Het Hoge Atlasgebergte, nog zo een pareltje dat zeker niet mag ontbreken op het lijstje mooiste hikes. Niet alleen bevind je je hier tussen besneeuwde toppen, tijdens de trekking wandel je bovendien regelmatig door één van de vele Berberdorpjes die de Atlas rijk is. Alwaar je even kan bijkomen van de tocht, gezellig met een theetje bij de Berbers thuis. Slapen doe je in principe in tenten, al wildkamperend, wat maakt dat je echt wel back to basics gaat en ten volle kan genieten van in de natuur te zijn.

Het hoogste punt is de Jebel Toubkal, op 4167m. De beklimming naar de top is de kers op de taart, maar die hebben wij tijdens onze tocht niet gehaald. Hoewel het al april was toen we er waren, lag er nog zoveel sneeuw op het laatste stuk naar de top dat het onmogelijk was om dit te doen zonder speciale uitrusting, en daar waren we niet op voorzien. Hoewel ik normaalgezien iemand ben die graag op die hoogste top staat, vond ik het hier helemaal niet zo erg dat het uiteindelijk niet kon: we hadden al zoveel moois gezien in de dagen voordien dat het voor mij sowieso niet meer stuk kon.

 • Duur: 7 dagen
 • Lengte: 60km
 • Hoogte: de top ligt op 4167m
 • Praktisch: vertrekken doe je vanuit Imlil, slapen doe je in principe in tenten, al kan je soms via een kleine omweg ook wel eens een nachtje in een guesthouse terecht.

#4 De Acatenango vulkaan in Guatemala

Het bijzondere aan het beklimmen van de Acatenango vulkaan is het uitzicht vanaf de top. Op nog geen 2 km van de top van de Acatenango ligt immers El Fuego, een vulkaan die nog steeds actief is, en die dus met de regelmaat van de klok een beetje stoom aflaat of zelfs wat lava uitpruttelt.

acatenango hike guatemala
Geen overvaller, wel onze gewapende gids…

Normaal doe je de trektocht op 2 dagen, met een overnachting in tenten in een basecamp op de berg, ongeveer 1,5u verwijderd van de top. Op het ogenblik dat ik de trekking deed was slapen op de berg echter te gevaarlijk volgens de lokale reisorganisatie: het risico op gewapende overvallen was erg groot. De enige optie om de vulkaan te beklimmen was om op dezelfde dag heen en terug te gaan, onder begeleiding van een (gewapende!) gids. Voordeel is dat je dan weinig bagage mee moet nemen. 🙂 Nadeel is dat je echt midden in de nacht moet vertrekken om voor het donker terug beneden te zijn, en dat het dus een heel erg lange en zware wandeldag is, vooral door de grote hoogteverschillen.

Wat me het meeste bijgebleven is van deze klim, is het eerste uur. Waarbij we in het pikdonker allemaal op een rijtje liepen, op mul zand, waardoor we bij elke stap terug een beetje achteruit gleden, en daarbij constant naar adem aan het snakken waren door het plotse grote hoogteverschil. Ik hoorde diegene die achter me liep zwaar hijgend zeggen: “Als dat zo 6u aan een stuk gaat zijn, dan kap ik ermee hoor.” En ik dacht dus precies hetzelfde. 🙂 Maar we beten nog even door, en gingen op het tempo van een schildpad gestaag verder.

En toen kwam de zon op en werd alles beter. Bovendien zagen we op dat moment ook hoe onze gids, die achteraan het rijtje liep, wel heel erg hard hobbelde, met dat automatisch geweer heen en weer zwiepend in zijn handen. Vanaf dan hadden we dus ook iets omhanden om ons af te leiden van de zwaarte van de tocht: de vrees dat zijn geweer per ongeluk zou afgaan. Maar kijk, we hebben uiteindelijk allemaal veilig en wel de top gehaald. En het uitzicht daar was het helemaal waard. Alleen al daarom verdient deze wandeling ook een plaatsje tussen de mooiste hikes ter wereld.

 • Duur: 1 of 2 dagen
 • Lengte: heen en terug ongeveer 10u wandelen
 • Hoogte: de top ligt op 3976m
 • Praktisch: ligt op een uurtje rijden van Antigua. Slapen op de berg is dus optioneel. 😉

 

mooiste hikes guatemala 10

mooiste hikes guatemala 8mooiste hikes guatemala 11

#5 De Himalaya in Nepal

Het aanbod aan trektochten in Nepal is eindeloos. Meer ervaren wandelaars kunnen er hun hart ophalen aan de tiendaagse trekking naar het Everest base camp, en ook de Annapurna circuit trekking is populair. Maar er bestaan ook lichtere trails, met kortere wandeldagen en op niet zo grote hoogte. Voor elk wat wils dus, en welke trekking je ook doet, de bergen waardoor je omringd bent zijn steeds even mooi. Dus ja, Nepal is definitely ook een vermelding waard bij de mooiste hikes ter wereld.

Wat ik zelf erg leuk vind aan de hikes in Nepal in vergelijking met andere landen, is dat je in Nepal meestal overnacht in teahouses, in plaats van in tenten. Niet dat daar dan zoveel comfort is, maar ik vind zo een teahouse gewoon wel gezellig, en het biedt ook de kans om tijdens je trekking dicht bij de lokale bevolking te komen.

Ondanks de populariteit van bepaalde routes is het in de Himalaya trouwens nog steeds mogelijk om er een aantal dagen te wandelen zonder veel andere toeristen tegen te komen.

Ik deed in Nepal zo een alternatieve trekking van zes dagen. Daarover kan je alles lezen in deze blogpost: Zesdaagse trekking in Nepal: off the beaten track.

Ooit moet ik sowieso terug naar Nepal, om er de andere trekkings te doen die nog op mijn bucket list staan. 🙂

 • Duur: hangt af van welke route je kiest
 • Lengte: hangt af van welke route je kiest
 • Hoogte: Everest base camp ligt op 5150m, Annapurna base camp op 4130m, lichtere trekkings die niet hoger gaan dan 2500m zijn ook mogelijk
 • Praktisch: uitvalsbasis voor de meeste trekkings is Pokhara, slapen doe je in teahouses.

#6 De bergen rond Sapa in Vietnam

Een trektocht in het noorden van Vietnam is niet alleen bijzonder door de prachtige vergezichten, maar ook omdat er in de bergen rond Sapa heel wat etnische minderheden leven, elk met hun eigen traditionele klederdracht. Met wat geluk kan je er de zondagsmarkt in Bac Ha meepikken, waar alle vrouwen uit de regio heen komen.

Lees meer over de meerdaagse trektocht die ik deed in deze blogpost: Reistip Vietnam: verslag van een driedaagse trekking in het noorden van Vietnam

 • Duur: wij deden een tocht van 3 dagen
 • Lengte: kan je zelf kiezen
 • Hoogte: Sapa ligt op 1600m, het hoogste punt in de omgeving is de Fansipan op 3143m
 • Praktisch: vertrek van alle trekkings is vanuit Sapa/Lao Cai, bereikbaar met de nachttrein of bus vanuit Hanoi. Je slaapt onderweg in homestays.

Trekking in Noord-Vietnam, Sapa

Vietnam Sapa 7

#7 De Kilimanjaro in Tanzania

Ik heb getwijfeld of ik deze in het lijstje met mooiste hikes ter wereld zou opnemen, omdat ik er na afloop zelf wat dubbele gevoelens aan overhield. Mijn voornaamste herinnering is namelijk dat het zwaar was. En dan bedoel ik dus héél zwaar. Op de Kilimanjaro heb ik namelijk voor de eerste keer in mijn leven echt heel erg last gehad van hoogteziekte, met alles erop en eraan.

Maar als ik dat even wegdenk, dan behoort de beklimming van de Kilimanjaro toch wel tot één van mijn meest bijzondere reisherinneringen. Dus mag hij hier eigenlijk niet ontbreken.

Ik schreef er ook een uitgebreide blogpost over: De beklimming van de Kilimanjaro: mijn reisverslag.

En voor de echte liefhebbers schreef ik ook nog deze artikelen over de Kilimanjaro:

 • Duur: 6 dagen
 • Lengte: 62km
 • Hoogte: 5895m
 • Praktisch: er bestaan verschillende routes, telkens vanuit ander vertrekpunt, maar uitvalsbasis voor alle treks is Moshi of Arusha. Ik deed zelf de Machame-route.

 

 

 

4 reacties op ‘De 7 mooiste hikes ter wereld

 1. Ik heb nog nooit een meerdaagse hike gedaan, maar zou dat zeker wel eens willen proberen! Tot nu was onze mooiste hike ooit de Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland, een geweldiige wandeling van 19.4 km. Denk niet dat die snel wordt overtroffen nog. Verder waren de hike naar Roy’s Peak, Ben Lomond en de Hooker Valley track ook prachtige wandelingen. In Amerika deed ik een deel van de Westrim trail in Zion, ook slechts een dag, maar wel geweldig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s