Kopenhagen glyptotek carlsberg

Citytrip Kopenhagen – museumtip: bezoek aan de Carlsberg Glyptotek

Een bezoek aan de Carlsberg glyptotek mag eigenlijk niet ontbreken op je citytrip Kopenhagen. ‘Glyptotheek’ betekent letterlijk ‘beeldenverzameling’. Dus ja, er zijn hier wel behoorlijk wat beelden te zien. En wat voor beelden! Wij werden lichtjes van onze sokken geblazen tijdens ons bezoek aan de Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen. Je vindt er namelijk de grootste collectie Oudheid van gans Europa.

Een beeldenverzameling die naar een biermerk genoemd werd, tja, dat kon volgens ons al bij al toch niet zoveel voorstellen. Maar goed, het was voor de tweede dag op rij tijdens onze citytrip Kopenhagen aan het watergieten, we hadden de avond ervoor al 2u lang met de haardroger onze jeans en schoenen min of meer terug droog proberen krijgen, dus nog een dag rondwandelen in een troosteloos Kopenhagen in de regen, nee dankjewel. Doe ons dan maar wat kunst.

De collectie van de Carlsberg glyptotek is eigenlijk een privécollectie, verzameld door meneer Jacobson, inderdaad de stichter van de Carlsberg brouwerij, die hij naar zijn zoon Carl noemde. De man had naast bier blijkbaar ook een zwak voor de oudheid en Franse schilders, en dat zijn meteen de voornaamste thema’s hier in dit museum.

Het is redelijk hallucinant wat er hier allemaal hangt en staat, en we kunnen bijna niet geloven dat dit een privéverzameling is. Een beetje doorlezen in de reisgids leert ons echter dat het dat ook niet (meer) is: meneer Carlsberg heeft al zijn kunst aan de staat geschonken, op voorwaarde dat ze tentoongesteld zou worden in een museum. En aan die voorwaarde werd voldaan, met dit prachtige gebouw in Kopenhagen waarin de collectie huist.

De reis doorheen de oudheid start onder een poort van het oude Babylon, brengt ons langsheen de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren. Er lijkt gewoon geen einde te komen aan het aantal marmeren beelden van Romeinse adonissen en Griekse goden…

Kopenhagen 4

Er staan ook een aantal beelden die helemaal beschilderd werden. Tot onze verrassing leren we daardoor dat de vertrouwde witte beelden, zoals we ze vandaag kennen, er vroeger eigenlijk helemaal anders uitzagen: men had de gewoonte de beelden te schilderen in felle kleuren, om er zo een beetje levensechter uit te zien. En dat terwijl ik al sinds mijn eerste jaar Latijn denk dat de Romeinen zich omringden met glanzende witmarmeren beelden… Niet dus.

We zijn met moeite bekomen van de overdaad aan beelden, of we bevinden ons ineens tussen een paar mummies, in een kamertje met prachtige sarcofagen.

Het is nauwelijks te geloven dat één man in één mensenleven zoveel oudheid bijeen verzameld heeft. Hij verdient dus toch wel wat meer respect dan we bij aanvang hadden, onze bierbrouwer.

Er is ook nog een ganse vleugel met Franse impressionisten, maar die was gesloten wegens verbouwingen toen wij op citytrip in Kopenhagen waren. Hier en daar kwamen we wel nog eens een Denker van Rodin tegen. Er is dan ook nog een modernere vleugel, waar er steeds wisselende tentoonstellingen zijn, en tot slot ook nog een hal met Deense schilderkunst.  Maar alleen al voor de Oudheid is dit museum echt wel een bezoek waard.

Bekomen van al dat moois kan je doen in de centrale subtropische wintertuin, die met haar vele groen en licht een centrale plaats inneemt in het museum, en ook een gezellig cafeetje heeft.

Praktische tips voor je stedentrip Kopenhagen

  • Website Carlsberg Glyptotek (met openingsuren): https://www.glyptoteket.dk
  • Eten: Wij aten tijdens onze citytrip Kopenhagen onder andere in Cap Horn, een restaurant in een 17e-eeuws schippershuis in Nyhaven
  • Slapen deden we in het Best Western Plus Hotel City Copenhagen
  • Transport: we vlogen met Brussels airlines van Brussel naar Kopenhagen. Ter plekke kan je het centrum gerust te voet verkennen. Wij huurden ook 1 dag een fiets van het hotel, om zo ook de iets minder centraal gelegen wijkjes te bezoeken.

 

Kopenhagen 3

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s