citytrip gent winterfeesten reuzenrad

Citytrip Gent in de kerstperiode: alles over de Gentse Winterfeesten

Tijdens de kerstperiode ontpopt elke zichzelf respecterende stad zich tot een feeërieke versie van zichzelf, waar de glühwein welig tiert en metaalachtig klinkende kerstdeuntjes nooit ver weg zijn. En ja, ik weet wel: het is cheesy, commercieel en kitscherig. Maar geef nu toe: het is tegelijk toch ook wel gewoon erg winters gezellig. 🙂 In Gent hebben we in de zomer onze wereldbefaamde Gentse Feesten, en met kerst kan je komen genieten van zijn winterse tegenhanger: de Gentse Winterfeesten. Van klassieke kerstmarkt tot Winterwonderkasteel: lees hier wat er met kerst allemaal te doen is tijdens je citytrip Gent!

#1 Schaatsen onder de schaapstal

Geen winterfeesten zonder winterpret, natuurlijk. Daarvoor kan je terecht op de speciaal voor deze gelegenheid opgetrokken schaatspiste, onder de schaapstal op het Emile Braunplein, waar je eerst je beste beentje op het ijs kan voor zetten, en vervolgens bij een drankje in de après-skichalet kan gaan opwarmen. De schaatsen kan je ter plaatse huren.

Kerst 3

#2 Winterwonderkasteel

Het Gravensteen, de middeleeuwse burcht die één van de meest bijzondere bezienswaardigheden is in Gent, wordt tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een winterwonderkasteel. Wanneer je de poorten van de burcht binnenstapt, keer je terug in de tijd, en aan de hand van historische taferelen en verhalen leer iets bij over een stukje geschiedenis van het Gravensteen. Voor de gelegenheid wordt ook de belichting in een passend kleedje gestoken.

Het winterwonderkasteel komt eigenlijk pas goed tot zijn recht als het donker is. Daarom is het tijdens de kerstvakantie elke dag open tot 22u.

Gent kerst winterfeesten

De geschiedenis vond ik wel een beetje op kindermaat gebracht, dus inhoudelijk blijft het allemaal nogal aan de oppervlakte. Ik had er zelf wat meer van verwacht. Maar alleen al voor de prachtige aankleding van het kasteel én het uitzicht over de stad vanaf de toren van het Gravensteen, is het winterwonderkasteel toch echt wel een bezoekje waard:

26001369_10212918545773199_4476857940173097461_n

En  wie toch geen zin heeft om de trappen van het Gravensteen in Gent helemaal tot boven te gaan, kan aan de ingang ook al de sfeer een beetje opsnuiven, in de gezellige pop-up bar.

#3 Kerstmarkt

De kerstmarkt trekt als een lint doorheen het historische hart van Gent: vanaf het Sint-Baafsplein, langsheen de Korenmarkt en tot aan het Veerleplein kan je bij meer dan 150 kraampjes je laatste kerstinkopen doen. En uiteraard kan je hier en daar even opwarmen bij een glaasje glühwein of een jenever.

#4 Rondjes draaien in een kerstboom

In Gent doen we al een paar jaar niet meer aan een echte kerstboom. Die werd ingeruild voor deze antieke draaimolen op het Sint-Baafsplein, waar de kerstballen gevuld kunnen worden met kindjes die een rondje willen draaien.

Kerst 4

#5 Een ritje in het reuzenrad

Het reuzenrad overschouwt gans Gent vanaf de Korenmarkt, en is niet alleen mooi om vanop een afstand naar te kijken, met al die cirkelende lichtjes, maar je kan er ook een ritje in maken. Als je jaloers was op de kindjes in de kerstbaldraaimolen kan je dat hier dus goedmaken. 🙂

Kerst 2

Meer weten…

…over de winterfeesten?

Meer info over de Gentse winterfeesten en de bereikbaarheid van het centrum Gent in die periode vind je hier: www.gentsewinterfeesten.be.

…over Gent?

Een reactie op “Citytrip Gent in de kerstperiode: alles over de Gentse Winterfeesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s