Tempels in Ayutthaya, Thailand

Solo reizen in Zuidoost-Azië: 10 tips!

Hoe zorg je ervoor dat je tijdens het solo reizen een leuke tijd hebt en onderweg regelmatig mensen ontmoet? In dit artikel deel ik mijn 10 tips voor wie solo reist!

Alleen op reis gaan, het kent bij mij intussen een vast patroon. Op het ogenblik dat ik de vlucht boek voelt het best stoer en zie ik het helemaal zitten. Maar dan komt de vertrekdatum stilaan dichterbij, en begint de twijfel op te spelen. Was dat nu wel zo een goed idee? Als het dan eindelijk zover is en ik in mijn ukkie op de luchthaven sta, klaar om met bibberende hand mijn boarding pass te overhandigen, ben ik ervan overtuigd dat dit he-le-maal geen goed idee was. Gewoon thuisblijven kan immers toch ook best fijn zijn? Waarom moest ik nu weer zo nodig zo ver weg? En alleen dan nog? Voor dat soort overpeinzingen is het natuurlijk rijkelijk te laat, dus stap ik tesamen met die knoop in mijn maag toch maar op het vliegtuig. Om een etmaal later compleet opgedraaid van de stress te landen aan de andere kant van de wereld, waar ik de eerste 24u in een paniekerige roes doorbreng over hoe ik in godsnaam de komende weken moederziel alleen in dit verre land moet doorkomen.

Drie weken later herinner ik me nauwelijks nog dat ik op de eerste dag eigenlijk het allerliefst gewoon het vliegtuig terug naar huis had willen nemen, heb ik een schat aan mooie herinneringen, en zou ik eindeloos kunnen blijven solo reizen.

Mijn allereerste soloreis was Senegal (nu ja, dat was wel een beetje een uitdaging als eerste solotrip :-)), en later ging ik ook nog alleen backpacken in Thailand, Cambodja en Indonesië, telkens voor een maand. Zuidoost-Azië is een geweldige plek om solo te reizen, en dus de perfecte bestemming voor een eerste soloreis.

En al helemaal als je deze 10 tips bij solo reizen in je achterhoofd zitten hebt. 😉

#1 Kies een guesthouse dat een gemeenschappelijke zitruimte heeft en bovenaan in de Lonely Planet staat

I know. Het eerste hostel kiezen dat in de Lonely Planet opgelijst staat is cliché, maar net omdat het cliché is werkt het dus ook. In een guesthouse dat bovenaan in de Lonely Planet staat, kom je gegarandeerd een dozijn andere backpackers tegen, die ook allemaal met diezelfde Lonely Planet reizen. Origineel is het niet, maar het is wel een goede manier om rustig te acclimatiseren als je pas ergens aankomt, en te wennen aan het solo reizen.

Trek je niet terug op je kamer, maar ga hangen in de gemeenschappelijke ruimte, en knoop een praatje aan met de anderen. Weet je niet hoe je zo een gesprek moet beginnen? Je zal gauw merken dat er onder backpackers zoiets als De Drie Meestgestelde Vragen bestaat: Waar kom je vandaan, wat heb je hier al bezocht, en waar ga je hierna naartoe. Het is iets universeels, dus als je met één van deze vragen een gesprek begint kan het nooit fout gaan. 😉

Kies je voor een bed in een dorm, dan kom je als je solo reist wellicht nog makkelijker in contact met anderen. Maar omdat je in Zuidoost-Azië vaak voor een paar euro per nacht al een fijne kamer vindt, en ik zelf nogal gesteld ben op mijn nachtrust, kies ik meestal voor een eigen kamer.

thailand 2
’s Middags in het guesthouse aan de praat geraakt, en even later samen vodka zitten proosten aan een one-dollar-bar op straat. Het verdere verloop van de avond is even wazig als de foto. 😉

#2 Check of je guesthouse dagtrips of activiteiten organiseert, en schrijf je in voor een trip op de eerste dag van je verblijf

Hiermee vang je immers 2 vliegen in 1 klap: je brengt de dag door in gezelschap van anderen, én dat gezelschap logeert hoogstwaarschijnlijk ook in jouw guesthouse, dus de kans is groot dat je er na deze uitstap meteen een dinnerdate of een paar ontbijtmaatjes bij hebt. Waarmee je dan de volgende dag misschien zelfs nog eens samen kan optrekken.

Sowieso is een dagtripje of rondleiding boeken altijd een goed idee als je het alleen reizen een beetje moe bent. Mensen op zo een excursie zijn meestal best wel sociaal, dus het is niet zo moeilijk om dan in gesprek te raken. En je deelt bovendien alvast dezelfde interesses, want je koos voor dezelfde uitstap. 😉

thailand 4
Als het op de uitstap niet lukt met de mensen, kan je het altijd nog met de dieren proberen.

#3 Neem steeds een boek mee op restaurant

Heb je geen dinnerdate en ga je ’s avonds alleen op restaurant? Velen vinden dit het lastigste aan solo reizen, omdat het er naar onze normen een beetje zielig uitziet om alleen op restaurant te zitten, of omdat je daar dan maar een beetje zit te zitten en geen blijf weet met jezelf.

Ik neem altijd een boek mee als ik op reis alleen ga eten. Zo heb ik niet alleen iets omhanden terwijl ik daar zit te wachten, maar ook omdat dit uitstraalt dat je daar wel degelijk alleen bent, en niet gewoon zit te wachten op iemand die eventjes naar het toilet is of zo. Wie weet stapt er dus alsnog iemand op je af, die ook alleen reist en zin heeft in een praatje.

En het omgekeerde geldt natuurlijk ook: wie met een boek of reisgids in een restaurant zit, is alleen en hoopt misschien stiekem ook op iemand met genoeg lef om aan zijn tafel aan te schuiven. 😉

Zomaar op iemand afstappen en vragen of het stoort als je erbij komt zitten vraagt natuurlijk wel wat moed en zelfvertrouwen.

Een tussenoplossing is het tafeltje waar jij gaat zitten strategisch uitkiezen. Zie je iemand alleen zitten (met een boek ;-)), en is het tafeltje ernaast nog vrij, ga dan daar zitten. Zo  hou je toch een beetje afstand maar zit je voldoende dichtbij om contact te maken, bijvoorbeeld met één van De Drie Meestgestelde Vragen.

Of ga gewoon aan de toog zitten, als die er is. Daar is wie naast je zit wellicht ook alleen en valt je alleen-zijn sowieso minder op.

#4 Ga iets eten aan een eetstalletje in plaats van op restaurant

Heb je even geen zin om de ober en dat ganse restaurant in je eentje te trotseren, dan kan je in Azië ook gewoon een snelle hap eten aan één van de vele eetstalletjes op straat. Meestal keilekker en ook nog eens erg goedkoop. Je eet gewoon ter plekke aan het stalletje waar meestal wel wat stoeltjes staan, en je wordt in elk geval niet bekeken, want ook de locals komen hier op deze manier hun avondmaal verorberen.

thailand 6
Eten op straat bij Mister Pad Thai

#5 Hou tijdens het solo reizen een dagboek bij

Oké, het klinkt stom, maar als je een dagboek bijhoudt heb je tenminste altijd jezelf als gezelschap. En geef nu toe, beter gezelschap dan dat vind je toch nergens? 🙂 Het is een goede manier om tijdens het solo reizen de dode momenten te verdrijven, maar het geeft je ook wat houvast om je gedachten te ordenen, emoties kwijt te kunnen,…

Bovendien nodigt het anderen uit om met jou contact te maken. Zo heb ik zelf altijd een schriftje bij, waar ik soms ook gewoon wat in zit te tekenen. Je houdt niet voor mogelijk hoeveel mensen dat al aangegrepen hebben om me aan te spreken. Geeft immers ook meteen een gespreksonderwerp (ja, eens iets anders dan De Drie Meestgestelde Vragen ;-)).

#6 Ga in de bus niet helemaal alleen zitten maar kies bewust een plaatsje naast iemand anders

Thuis kiezen we in een bus of trein meestal voor dat bankje waar nog niemand anders zit, liefst zo ver mogelijk van andere mensen af. Doe alleen op reis net het omgekeerde: kies een zitje naast iemand die ook alleen zit, of toch minstens daar in de buurt. Yep, ook hier kan je vlotjes aan de bak geraken met -alweer- De Drie Meestgestelde Vragen. 🙂

thailand 3
Ga gewoon naast in plaats iemand zitten op de bus en zeg hallo, en wie weet heb je meteen een maatje om mee te gaan tempelhoppen ter plaatse.

#7 Hou voor ogen dat de anderen zich vaak net zo voelen als jij

Soms twijfel je of je nu wel of niet naast dat meisje zou gaan zitten, en of je zou durven vragen waar ze vandaan komt of hoelang ze hier al is,… Want ze ziet er niet helemaal uit alsof ze openstaat voor contact… Bedenk dan dat die persoon die daar aan dat tafeltje zit, diep met zijn neus in de Lonely Planet, misschien ook voor het eerst solo op reis is, en wellicht even hard op zoek is naar iemand om even wat lief en leed mee te delen.

Ik herinner me nog dat ik eens op een trein naast een andere backpacker ging zitten, hallo zei, gewoon vroeg waar hij vandaan kwam, en dit vervolgens bij hem een spraakwaterval op gang bracht waar geen speld meer tussen te krijgen was: ik was namelijk de eerste mens in 4 dagen met wie hij een gesprek voerde, en hij was zo opgelucht dat ik hem aangesproken had en dat patroon van stilzwijgen tijdens het solo reizen doorbroken had!

Zo zie je maar. 🙂

cambodja 5
Op het dak van de boot zaten eens een Amerikaan, een Duitser, een Belg en een Japanner die allemaal alleen op pad waren…
cambodja kampvuurvrienden
…en die het zo goed met elkaar konden vinden dat ze even later samen kampvuurliedjes zaten te zingen 🙂

 

#8 Praat met de locals

Soms ben je zo hard op zoek naar een backpacker in wiens gezelschap je kan vertoeven, dat je vergeet dat de locals ook graag babbelen met een toerist. Oké, sommigen willen jou gewoon graag iets verkopen en hebben dus andere intenties, maar er zijn er meer dan genoeg die graag hun Engels op jou willen oefenen, of gewoon oprecht geïnteresseerd zijn in hoe het leven is in Europa. Ga die spontane ontmoetingen dus zeker niet uit de weg. Bij mij zijn het vaak deze momenten die me achteraf het meeste bijblijven. Als je in groep reist is het veel moeilijker om dit soort diepgaandere contacten te leggen met locals, dus dit is één van de dingen die je moet koesteren als je alleen op reis bent.

thailand 8
De ene local is wel al spraakzamer dan de andere.

#9 Glimlach

It’s all in the mind. Zelfs als je je onzeker voelt, bang, alleen,… Blijf vriendelijk glimlachen naar iedereen wiens blik je kruist. Een open houding maakt het zoveel makkelijker om aangesproken te worden, zonder dat je daartoe zelf de eerste stap moet zetten.

cambodja angkor wat
Glimlach!

#10 Dipje? Denk aan alle voordelen van solo reizen

Nee, alleen op reis zijn is niet altijd dolle pret. Zo moet je altijd alle beslissingen zelf nemen, wou je soms dat er gewoon eens iemand was om tegen te klagen als het tegenzit, is het echt niet leuk als je ziek wordt, of wil je op een bepaald moment niets liever dan eens een avond goed doorzakken met je beste vriendin.

indo-solo-1.jpg
Eén van de nadelen in het pre-selfie-tijdperk was dat het als soloreiziger erg moeilijk was om een foto van jezelf te maken die goed gekadreerd was. 🙂

Probeer dan toch positief te blijven en te denken aan de kanten van solo reizen die wel leuk zijn: jij beslist of je vandaag of morgen die tempel gaat bezoeken, of misschien zelfs helemaal niet. Jij beslist hoe laat je morgen opstaat, en als je zin hebt 3 dagen op rij pad thai te eten aan exact datzelfde stalletje dan doe je dat toch ook gewoon? Of heb je onderweg een reismaatje opgepikt dat na een paar uur wel heel hard blijkt tegen te vallen? Gewoon dankjewel zeggen voor het gezelschap, afscheid nemen, je omdraaien en terug je eigen weg gaan, want solo reizen betekent ook dat je aan niemand iets verplicht bent!

thailand 9
Alleen reizen betekent ook dat je lekker kan gaan fietsen op die belachelijke Hello Kitty fiets zonder dat iemand zich een breuk lacht.

En hé, vergeet vooral niet: je doet het toch maar mooi. Helemaal alleen met je rugzak in een onbekend oord rondtrekken.

Wie kan solo reizen, kan altijd en overal op reis gaan. En een grotere vrijheid dan dat bestaat er niet.

Dream big!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s