Lake manyara tanzania giraf

Reisroute: Tanzania in 3 weken

Jambo, Tanzania! Het land van Timon en Pumba, de Kilimanjaro, kokosnoten en véél hakuna matata.

Ik ging 3 weken backpacken in Tanzania, en mijn reis bestond ook uit 3 totaal verschillende onderdelen: een week op trekking naar de top van de Kilimanjaro, een week beestjes spotten tijdens een safari en een week strandvakantie op het eiland Zanzibar. In dit artikel vind je mijn gedetailleerde reisroute Tanzania in 3 weken.

Ik deed deze reis naar Tanzania met G Adventures, een internationale reisorganisatie. Alles was erg goed geregeld en de reis was dik in orde, enige minpuntje was dat ook voor hen de reis uit drie verschillende pakketten bestond, waardoor ik voor elk onderdeel (de berg, de safari, het strand) in een nieuwe groep belandde. Dat altijd weer opnieuw kennismaken vond ik naar het einde toe wel een beetje vermoeiend. Gelukkig waren er wel een paar groepsgenootjes die ook all the way reisden, en dus exact dezelfde reisroute van 3 weken als ik deden, en met wie ik bijvoorbeeld tijdens de safari het leed van de pijnlijke voeten als gevolg van de Kilimanjaro kon delen. 😉

Het team met alle dragers dat ons begeleidde op de Kilimanjaro

Reisroute Tanzania in 3 weken

Dag 1: reisdag

Vanuit België en Nederland is Tanzania in vogelvlucht (letterlijk dan :-)) maar iets meer dan 8u. KLM biedt rechtstreekse vluchten aan, maar die kosten natuurlijk een veelvoud van een vlucht met overstappen. Omdat zowel de trekking als de safari al een fortuin kostten, heb ik zoveel als mogelijk proberen besparen op mijn vluchten. Met succes: voor nog geen 700 euro vloog ik heen en terug. Ik moest er wel 3x een overstap voor maken: in Frankfurt, Addis Abeba en Dar es Salaam. Vooral in Frankfurt was het even stressen, met slechts 50 minuten overstaptijd, maar kijk, zowel ikzelf als mijn bagage zijn heelhuids en volgens plan aangekomen in Moshi.

Dag 2: Moshi

Zo een lange reisdag gaat wel in je kleren zitten, dus ben ik een dag eerder afgereisd, om een rustdag te hebben alvorens de eigenlijke reis begon. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als eerste op de planning stond de trekking naar de top van de Kilimanjaro, en daar wilde ik goed uitgerust en zonder jetlag aan kunnen beginnen. Bovendien wist ik dat met al mijn overstappen de kans reëel was dat mijn bagage onderweg een andere richting uit zou gaan reizen, en die extra dag gaf me wat reserve om alles tijdig in Tanzania te krijgen mocht het nodig zijn: een groot deel van mijn spullen voor de trekking zat immers in mijn ingecheckte bagage.

Dag 3: Moshi

Met G Adventures wordt er traditioneel rond 6u ’s avonds samengekomen met de groep, om kennis te maken met elkaar en met de reisbegeleider, en uit te leggen hoe de volgende dagen er uit zullen zien.

Hier maken we niet alleen kennis met de reisbegeleider, maar ineens met het ganse team gidsen dat ons zal vergezellen op onze tocht naar de top van de Kilimanjaro.

We krijgen uitleg over de route, wat er allemaal mee moet en wat niet, en waar ons aan te verwachten. Na ons eerste gezamenlijk diner kruipt iedereen vroeg in bed (om dan uiteraard nog urenlang wakker te liggen – van de zenuwen :-)).

Dag 4-9: trekking Mount Kilimanjaro: Machame-route

Over de trekking schreef ik een gedetailleerd reisverslag in een afzonderlijke blogpost: De beklimming van de Kilimanjaro: mijn reisverslag.

Op  het einde van dag 9 worden we met een busje terug naar ons hotel in Moshi gebracht, waar we herenigd worden met onze achtergelaten bagage en met warmwaterdouches. 🙂

Dag 10: transfer naar Arusha

Vandaag verkassen we naar een hotel met iets meer luxe en stijl, de Outpost Lodge in Arusha. Een echte aanrader! Onderweg bezoeken we nog even de Moshi mama’s, met wie we kralenarmbandjes maken. De perfecte bezigheid voor wie nog wat roezig is van de voorbije 6 dagen op die berg. 😉

’s Avonds ontmoeten we er de nieuwe gids en reisgenootjes, voor het tweede deel van deze reis: de safari.

Dag 11-15: safari in Lake Manyara, Serengeti en Ngorongoro

We starten met een rit naar Mto wa Mbu village, waar we ook zullen overnachten. Na een wandeling doorheen het dorp gaan we in de namiddag voor de eerste keer op game drive, in Lake Manyara.

De volgende dag rijden we naar Serengeti, en bezoeken we onderweg het clean cookstove project in een Masai dorp. In Serengeti brengen we 2 nachten door op de Dik-dik campsite (ja, echt :-)).

Op de derde dag doen we in de ochtend nog een game drive in Serengeti, en rijden dan door naar Ngorongoro, waar we aan de rand van de krater overnachten. De volgende ochtend doen we een laatste gamedrive, in Ngorongoro, waar we meteen ook de neushoorn als laatste van de Big five van ons lijstje kunnen schrappen, en rijden vervolgens terug naar ons hotel in Arusha.

Mijn safari-avonturen kan je in deze blogpost lezen: Op safari in Tanzania: 4 dingen die ik niet op voorhand wist.

Dag 16: Arusha

Vandaag is een rustdag: alle lekkers op de menukaart van het hotel uittesten, wasje doen en inpakken om de volgende dag aan het laatste deel van de reis te beginnen.

Dag 17: vlucht naar Stonetown, Zanzibar

Vandaag vliegen we vanuit Arusha naar Zanzibar, en werpen vanuit het kleine vliegtuigje nog een allerlaatste blik op de top van de Kilimanjaro. Dat lijkt alweer zo lang geleden…

Even later landen we in Stonetown, waar we meteen op stadswandeling gaan en ook de nacht zullen doorbrengen.

Dag 18-20: Nungwi beach

De volgende ochtend rijden we vanuit Stonetown richting Nungwi beach, waarbij we onderweg nog even een stop maken voor een rondleiding op een spicefarm.

En dan zijn we in Luilekkerland: cocktailtjes drinken met zicht op een zonsondergang, snorkelen, lezen,…

Over deze dagen schreef ik volgende blogpost: Zanzibar: survivalgids voor rusteloze zielen.

Zonsondergang tijdens happy hour op Zanzibar

Dag 21: reisdag

Ja hoor, na langsheen deze reisroute 3 weken in Tanzania te hebben doorgebracht moet ik op de terugreis dezelfde lijdensweg ondergaan als heen. Maar dan een pak zorgelozer: een vlucht missen of je bagage kwijtspelen is op de terugweg net iets minder vervelend dan op de heenreis. Vind ik toch. 😉 Hakuna matata!

Meer lezen…

… over de Kilimanjaro:

… over op safari gaan in Tanzania:

… over Zanzibar:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s