basiliuskathedraal sint petersburg rusland

Citytrip Moskou: bezienswaardigheden en praktische tips

Moskou ligt op amper 4 uur vliegen van Brussel, en toch waan je je er meteen in een andere wereld. Het stadscentrum laat zich bovendien perfect te voet ontdekken, en kuierend langsheen prachtige tsarenpaleisjes en typische Sovjetarchitectuur maak je kennis met de bijzondere geschiedenis van Rusland.

Een stedentrip Moskou in 2 dagen

In een citytrip Moskou van 2 dagen kan je echt wel al heel wat van de stad ontdekken, als je je stedentrip tenminste een beetje voorbereidt. In dit artikel beschrijf ik hoe ik de 2 dagen van mijn stedentrip Moskou ter plaatse concreet invulde, en deel ik ook een heleboel praktische tips, zoals waar je lekker en betaalbaar kan eten.

Dag #1: het Rode Plein en omgeving

Alle klassieke bezienswaardigheden in Moskou liggen op en rondom het Rode Plein en zijn dus perfect met elkaar te combineren, maar voorzie er tijdens je citytrip Moskou wel zeker een volledige dag voor.

Het Kremlin

Het Kremlin is een bezienswaardigheid die in alle reisprogramma’s met stip bovenaan staat voor wie op stedentrip Moskou gaat, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet ontzettend van onder de indruk was. Behalve de kerken, die natuurlijk wel mooi zijn, mag je er bijna niets bezoeken, en de audiogids die we huurden gaf ook niet bijster veel achtergrondinfo.

We kochten ook het aparte ticket voor de wapenkamer maar die tentoonstelling vond ik persoonlijk een beetje saai, met uitzondering dan van de zaal met koetsen helemaal op het einde.

De Basiliuskathedraal

Voor mij heeft de Basiliuskathedraal steeds symbool gestaan voor Rusland. En je kan er uiteraard niet naast kijken als je op het Rode Plein staat. 🙂

basiliuskathedraal sint petersburg rusland

Het nationaal historisch museum

Is één van die mooie gebouwen die op het Rode Plein liggen. De collectie die ze in huis hebben is indrukwekkend, maar jammer genoeg beperkt alle tekst en uitleg zich tot het Russisch… Dus tenzij je echt heel veel weet over geschiedenis zegt het niet zoveel. Maar je wordt er helemaal boven wel beloond met een prachtig uitzicht over het Rode Plein (in ons geval: mét kerstmarkt en schaatspiste ;-).

Het graf van de onbekende soldaat

Het graf van de onbekende soldaat ligt in het Alexanderpark, waar je wellicht al gewoon doorheen wandelt als je tickets voor het Kremlin gaat kopen.

graf onbekende soldaat

GUM winkelcentrum

Het GUM winkelcentrum geeft eveneens uit op het Rode Plein, en is vandaag een luxe-shoppingcenter in een prachtig historisch gebouw. Vroeger was hier bovendien enkel de top van de communistische partij welkom, om Westerse producten te kopen, waar het gewone volk geen toegang toe had. Echt wel de moeite dus om even doorheen te kuieren. Het is trouwens open tot 22u, dus je kan er perfect aan het einde van de dag nog even binnen lopen.

Het mausoleum van Lenin

Het mausoleum ligt op het Rode plein tegen de muur van het Kremlin aan gebouwd. Je kan er binnen de gebalsemde Lenin aanschouwen, maar de uren waarop je dat kan doen zijn zeer beperkt. Als dat dus op je must do-lijstje staat, zeker goed op voorhand checken! Omdat je tijdens een stedentrip van twee dagen keuzes moet maken hebben wij uiteindelijk beslist om geen groet te gaan brengen aan deze dode meneer…

Het voormalige KGB gebouw

Aan het Loebjankaplein, waar de autovrije straat Arbat op uitgeeft, ligt het voormalige KGB gebouw. Het is niet publiek toegankelijk, maar toch wel de moeite om even te passeren en een blik te werpen op dit duistere hoofdstuk in de Russische geschiedenis…

KGB gebouw Loebjanka moskou

Autovrije straat Arbat

Tussen Loebjanka en het Rode Plein ligt Arbat, ongetwijfeld de bekendste straat van Moskou. Niet alleen drukbezocht door toeristen maar op zondag komt ook de lokale bevolking er graag genieten van de vele straatmuzikanten, die er zowaar opera (!) staan te zingen.

Arbat autovrije straat Moskou

Het bolshoitheater

Het legendarische bolshoitheater is gelegen op het Theaterplein, alweer op een steenworp van het Rode Plein, en is een prachtig gebouw. Zelfs als je er tijdens je citytrip niet naar een voorstelling gaat loont het wel de moeite om gewoon even het gebouw te gaan aanschouwen.

Bolshoi theater moskou

Dag #2: het “echte” Moskou

De bezienswaardigheden rondom het Rode Plein in Moskou zijn uiteraard erg indrukwekkend en moet je gewoon gezien hebben. Maar Moskou is meer dan het Rode Plein, en daar wil je tijdens je stedentrip toch ook iets van gezien hebben?

Wij gingen daarom op zoek naar een paar bezienswaardigheden buiten het historisch centrum, om zo ook eens de sfeer op te snuiven van het dagelijkse leven in Moskou, in de verderop gelegen woonwijken en parken.

De “seven sisters” van Stalin

Op een bepaald moment vond Stalin dat Moskou in vergelijking met New York leed aan een tekort aan skyscrapers. Daarom werd er snel een architect uit een goelagkamp gevist die nog in New York gewerkt had aan skyscraperprojecten, en hij kreeg opdracht tot het bouwen van 7 gigantische torens die de skyline van Moskou moesten aanduiden. Ze staan lukraak verspreid doorheen Moskou, dus wij gingen er naar een paar bewust op zoek en zagen er vervolgens andere toevallig in de verte liggen. Ze zijn heel goed herkenbaar aan hun “bruidstaart” structuur…

Het spotten van skyscrapers is trouwens perfect te combineren met het metrohoppen, iets dat je ook zeker moet doen in Moskou.

De prachtige metrostations

Stalin vond dat het volk ook recht had op wat schoonheid en kunst, daarom werd er bijzondere aandacht besteed aan de vormgeving van metrostations. Ze werden dan ook “paleizen voor het volk” genoemd. Een metroritje mag dus zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip in Moskou!

Heb je niet veel tijd, spring dan op de bruine ringlijn en maak daar even een rondje op; op die lijn liggen namelijk al een heleboel mooie metrostations.

Mijn persoonlijke favoriet? Metrostation Komsomolskaya, waar je normaalgezien sowieso moet uitstappen als je de trein naar Sint-Petersburg neemt (en waar er ook 1 van de zeven zusters in de buurt ligt ;-)).

Gorky park

Gorky park is vooral de place to be in de zomermaanden, wanneer je er kan rollerskaten, bootje varen, wandelingetje rond het meer maken,… Toen wij er waren, tegen het einde van de winter, was het maar een schrale bedoening, maar je merkt wel dat het een echte hipster place is, met onder andere het Garage museum of Contemporary art.

Bunker 42: koude oorlogmuseum

In het centrum van Moskou, diep onder de grond verscholen, ligt een museum ter nagedachtenis aan de koude oorlog: bunker 42.

Deze bunker in Moskou werd gebouwd in het begin van de jaren ’50, aan de vooravond van een dreigende nucleaire oorlog tussen de Sovjetunie en Amerika, als geheim ondergronds militair commandocentrum. Vandaag is de bunker in handen van een privaat bedrijf, dat het inrichtte als koude oorlogmuseum en er dagelijks rondleidingen voor bezoekers organiseert.

De historische en educatieve waarde van dit koude oorlogmuseum is eerder beperkt, maar de interactieve rondleiding doorheen deze bunker in Moskou is op zijn minst bevreemdend te noemen. Ik schreef er dus een afzonderlijk artikel over: Museumtip Moskou: Bunker 42, waar Stalin nog heerst en je een kernraket op Amerika kan afvuren.

VDNKh Park: paviljoenen van de wereldtentoonstelling en kosmonautenmuseum

Wij waren in feite afgezakt tot aan de metrohalte VDNKh om het kosmonautenmuseum te bezoeken, maar dat bleek die dag jammer genoeg dicht. We maakten dan maar een ommetje naar het nabijgelegen park, waar er alweer een schaatspiste te spotten was, en er allerlei attracties bleken te staan die tesamen een soort van Sovjetkermis leken te vormen.

Het stond er bovendien vol met paviljoenen. Het VDNKh is in feite een groot tentoonstellings- en amusementspark, dat ooit gebouwd werd voor een beurs in 1939, en dat eigenlijk bedoeld was om alle verwezenlijkingen van de Sovjetunie in de verf te zetten. Ook alweer op zijn minst bijzonder te noemen. 🙂

Triomfboog ingang park

Stedentrip Moskou: praktische tips

Hotel

 • Wij sliepen in het Brick design hotel, een prachtig hotel met erg vriendelijk personeel, dat rustig gelegen is en toch slechts op 15 minuutjes wandelen van het Rode Plein. Bij aankomst is het wel even zoeken, want het ligt echt helemaal weggestoken in de hoek van het pleintje dat uitgeeft op Myanitskaya ul, de grote straat met veel restaurants en winkels, en er staat helemaal niet aangeduid dat het een hotel is.

Restaurants

 • Vlakbij het Brick design hotel is een superlekker Georgisch restaurant, bovendien gelegen in een erg hip, lofty fabrieksgebouw: Odessa-mama.
Marketplace

 • Een van onze persoonlijke favorieten in Rusland was de Marketplace. Marketplace is een keten in Moskou en Sint-Petersburg, en een echte aanrader voor wie niet duur en toch iets vers en lekker wil eten. Het concept is dat van een foodmarket: er zijn verschillende buffetstandjes, met zowel pasta, grill, slaatjes,… en een bar, en je schuift aan en bestelt waar je zin in hebt. De keuken is eerder Westers. Wij hebben in totaal 3 verschillende Marketplaces uitgetest, en kunnen bij deze bevestigen dat ze allemaal even lekker en gezellig zijn 😉
 • Eveneens een keten, maar dan in het “back in the USSR”-thema: Varenichnaya. Het eten is er lekker en betaalbaar, en ze hebben bovendien echt héél veel keuze. Maar je gaat er vooral omwille van het interieur: alles is er precies zoals in de tijd van de Sovjetunie: de meubels, de vele foto’s aan de muur, de muziek, het behangpapier, en er spelen op een oude tv zelfs films uit die tijd. En ja, de gerechten op de menukaart zijn uiteraard ook geïnspireerd door de tijd van toen. Ik vond het er echt wel geweldig. Er zijn er verschillende in Moskou, wij hebben iets gegeten in de Varenicknaya in de Arbat straat, de overbekende autovrije straat tussen Loebjanka en het Rode Plein.
restaurant moskou
 • Tijdens onze wandeling doorheen Gorky park tankten we ’s middags even bij in 8oz, een gezellig plekje, met een eerder mediterraanse keuken die er ook echt wel mocht wezen. Mjam!

Transport

 • Vanaf de luchthaven naar het centrum van Moskou: omdat onze vlucht erg laat ’s avonds aankwam in Moskou zagen we het niet zitten om nog met trein en metro te gaan rondhossen, dus besloten we een taxi te nemen. In de Lonely Planet stond als richtbedrag 2500 roebels, en best op voorhand een fixed price afspreken want ze zijn niet zo nauwgezet met de meter… Het is mijn ervaring dat ik altijd iets hoger uitkom bij een taxi aan de luchthaven dan wat er in de Lonely Planet staat (slechte onderhandelaar :-)), maar de eerste taxi waar we buiten op botsten vroeg zomaar eventjes 8000 roebel. Toen we aangaven dat dat toch aanzienlijk hoger lag dan wat we horen zeggen hadden, werden we meteen doorverwezen naar een “vriend” die zijn auto “iets verderop” parkeerde en dus aan goedkoper tarief kon rijden. Dat was dan 4000 roebel. Zoals dat dan gaat na een lange en late vlucht hadden we het op dat ogenblik stilaan wel wat gehad met alle gedoe, en we zeggen uit gemakzucht dus ja. Achteraf merkten we dat de taxi waar we inzaten precies toch niet echt officieel was… Om maar te zeggen dat het wellicht goedkoper moet lukken als je meer geduld hebt. 🙂
 • Ter plaatse hebben we eigenlijk bijna alles te voet gedaan, omdat ons hotel zo dicht bij het historisch centrum lag. Uiteraard hebben we wel eens de metro genomen, maar dat was eigenlijk vooral om een paar van de paleisjes voor het volk te aanschouwen. Voor 400 roebel kochten we een dagpasje waarmee we 24u lang op en af de metro mochten hoppen.
moskou 5
 • Van Moskou naar Sint-Petersburg namen we de Sapsan, een hogesnelheidstrein waarmee je na nog geen 4u onderweg zijn het centrum van Sint-Petersburg binnen tuft. Je kan ook een nachttrein nemen, maar omdat we maar een week hadden en ook wel iets wilden zien van wat er tussen Moskou en Sint-Petersburg ligt, kozen we bewust voor de dagtrein. Ik kocht de treintickets van tevoren online via de website van Real Russia. Eén ticket kostte ongeveer 60 euro. Het ticket dat je online koopt geldt meteen als treinticket, je kan er dus gelijk mee boarden. Het treinstation is goed bereikbaar met de metro, maar ter plekke wel even opletten want er is meer dan 1 treinstation op hetzelfde plein. Check dus goed vanaf waar jouw trein vertrekt!
moskou trein

Beste reistijd

 • Wij kozen voor om onze stedentrip naar Moskou heel bewust een tijdstip “buiten toeristisch seizoen”, namelijk begin maart. Dan is het nog steeds koud, maar al draaglijker dan in november en december. De temperatuur bengelde steeds rond het vriespunt. Het grote voordeel van deze periode was dat we nergens moesten aanschuiven en we met momenten helemaal alleen ergens rondliepen, zoals bijvoorbeeld op het kathedralenplein in het Kremlin…
 • Goed om weten is dat de ganse winterperiode in Moskou eigenlijk gelijkstaat aan Kerstperiode: zo stond er in maart nog steeds een (druk bezochte!) kerstmarkt op het Rode Plein en was er nog een schaatspiste. Ook waren alle gebouwen heel erg mooi verlicht met kerstverlichting. En het is ook wel erg leuk om te zien hoe “de kerstmarkt bezoeken” duidelijk een zondagse activiteit is van de lokale bevolking!
moskou kerstverlichting
moskou 17

3 reacties op ‘Citytrip Moskou: bezienswaardigheden en praktische tips

 1. Leuk verslag van jullie stedentrip naar Moskou! jullie hebben in twee dagen behoorlijk wat gezien! Dat gedoe met die taxi komt ons bekend voor. Zeker als je net brak uit een vliegtuig komt dan heb je eigenlijk geen zin in gedoe en wil je zo snel mogelijk naar je hotel toe. Dat weten die chauffeurs natuurlijk ook ;). Wij vonden Moskou ook een hele mooie stad, alleen de straatnamen af en toe lastig te ontcijferen in het Russisch 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s