Bankenberge pier zonsondergang

Surfen aan de Belgische kust

Jawel, je leest het goed, dit artikel gaat over surfen aan onze eigenste Belgische kust. Toegegeven, meestal ga ik het iets exotischer zoeken dan de Noordzee. Ik heb het namelijk graag warm en zonnig, en al helemaal als ik ga surfen. Zo ging ik de voorbije jaren surfen in Frankrijk en Tenerife, en de liefde voor het surfen is ontstaan op het paradijselijke Bali.

Maar ja. Van zo één keer om de twee jaar een weekje te gaan surfen en dan de rest van het jaar niks meer, word je nooit echt een betere surfer. En bovendien is de Belgische kust nog zo slecht niet om aan je surfskills te werken. Akkoord, onze noorderburen hebben nog mooiere condities, maar in België mogen we dus ook niet klagen. Het najaar en het voorjaar biedt met momenten best wel wat moois. En de winter al helemaal, voor de dappersten onder ons.

Zodoende trek ik tegenwoordig regelmatig mijn surfbotjes aan om te gaan surfen aan de Belgische kust. Maar waar en wanneer kan je nu best gaan surfen aan de Noordzee? Omdat het hier toch iets complexer is dan even Magicseaweed checken, en ik het ook met vallen en opstaan (letterlijk en figuurlijk :-)) geleerd heb, verzamelde ik alle praktische tips in dit artikel.

winter surf blankenberge

#1 Waar aan de Belgische kust kan je surfen?

In theorie kan je overal langsheen de 60km lange kustlijn gaan surfen. Maar als je het een beetje praktisch én veilig wil aanpakken, ga je surfen ter hoogte van een surfclub. Quasi elke zichzelf respecterende kustgemeente heeft er intussen wel eentje.

Surfen vlakbij een surfclub heeft niet alleen als voordeel dat je er al je materiaal kan huren en er na je sessie een lekker warme douche kan nemen, maar het is ook veiliger: wanneer de surfclub open is, is er in principe steeds iemand aanwezig die een oogje in het zeil houdt. Maar ook buiten het hoogseizoen, als de clubs gesloten zijn, zijn dit nog steeds de plekken waar er voornamelijk gesurft wordt, en waar je op goeie surfdagen zelden alleen bent. Zo kan je dus een beetje waken over elkaar en veilig surfen.

Mijn favoriete surfclub is de O’Neill beachclub in Blankenberge. Je kan er materiaal huren aan democratische prijzen, en het is een gezellige plek om na je surfsessie nog iets te drinken terwijl je naar de zee tuurt. Als je met een eigen surfboard komt, is het bovendien best handig dat je er vlakbij ook kan parkeren. Een minpuntje is dat de club sluit vanaf eind oktober tot begin april, en je dan dus geen materiaal meer kan huren. Dat kan je wel het ganse jaar door tijdens de weekends in bijvoorbeeld Surfers Paradise in Knokke, maar daar is het iets duurder dan in Blankenberge.

Oostende is één van de meest bezochte surfspots in België, en op goeie dagen is het er behoorlijk druk in het water, maar ik moet toegeven dat ik surfen in Oostende eigenlijk enkel ken van horen zeggen…

Een tip: eens je een plek gekozen hebt, hou er dan ook een poos aan vast. Na een tijdje zal je merken dat je er vaak dezelfde mensen tegenkomt in het water en zo al eens vriendjes maakt. Zo wordt het wachten in de line-up soms wel wat gezelliger.

Probeer er ook voor te zorgen dat je als beginner niet in de weg gaat liggen van de meer ervaren surfers. De mooiste golven zijn vaak op één specifiek punt, dat is daar waar je de meeste mensen in de line-up ziet liggen wachten. Schuif al eens vijftig meter op naar links of rechts en daar heb je vaak heel wat meer ruimte om het al knoeiend te leren, zonder dat je in de weg ligt en met ook vaak nog prima golven. Zeker als je nog niet echt ongebroken golven kan surfen maakt het voor jezelf niet zoveel uit waar je precies ligt.

En respecteer, zeker op drukke dagen, de surfregels!

line up blankenberge

#2 Wanneer kan je surfen aan de Belgische kust?

In de Noordzee is er geen dagelijks feestje van golven zoals op de Canarische eilanden of Bali. Het motto is dus: gaan als ze staan! De zomer is -jammer genoeg- meestal te vlak om echt te kunnen surfen. Beste periode is het voorjaar, het najaar en de winter.

Algemene favoriet is september en begin oktober, omdat de najaarsstormen dan wel al eens heel mooie golven kunnen opleveren terwijl het zeewater nog lekker opgewarmd is van de voorbije zomermaanden.

Als je eigen materiaal hebt kan je uiteraard gaan surfen wanneer je wil. Als je een board of wetsuit moet huren, dien je je aan te passen aan de openingsuren van de surfclubs. Best dus even checken op voorhand.

Een vuistregel is ook dat je aan de Belgische kust de beste surf vindt vanaf een uur voor tot ongeveer een uur na hoogtij.

Blankenberge strand

#3 Hoe weet je of er iets te surfen valt op een bepaalde dag?

Magicseaweed, de app die je overal ter wereld op de hoogte houdt van de beste surfspots en de voorspellingen qua golfhoogte, periode en wind, doet het niet zo goed in België. Het is in de Noordzee namelijk een combinatie van wind, swell en storm die zorgt voor goeie condities, maar die zijn vaak moeilijk te voorspellen, en al helemaal met het weermodel dat Magicseaweed gebruikt.

De beste voorspellingen vind je volgens mij bij Tobias op Surfweer.nl. Grotendeels gericht op Nederland maar ook België wordt steeds mee vermeld. Voor wie echt stoked is en quasi dagelijks gedetailleerde surfvoorspellingen en alerts wil: abonneer je op zijn sms-service! Voor 27,50 euro krijg je vier maanden lang dagelijkse voorspellingen via Whatsapp, die ontzettend nauwkeurig zijn en je toelaten je Noordzee-surfsessies perfect in te plannen. Echt een aanrader, vind ik persoonlijk.

En voor de rest is het een beetje zoals het surfen zelf: practice makes perfect. Veel webcammetjes kijken, hetgeen je ziet op de webcam eens vergelijken met de voorspelling op surfweer.nl en op windguru, de voorspelling aftoetsen aan hoe het effectief is ter plaatse,… Je leert het door het vaak te doen.

En valt het een keertje echt tegen en is het toch niet wat je ervan verwacht had? Beschouw het dan als een goeie peddel-oefening, en met wat geluk had je ook de zon op je snoet, zout in je haar en zand tussen de tenen. Wat moet een mens eigenlijk meer hebben?

happy surfers face
Zon op je snoet + zout in je haar + zand tussen je tenen = happy surfers face

#4 Wat heb je allemaal nodig om te gaan surfen in de Noordzee?

Tja, die boardshorts die je kocht in Bali mogen hier wel in de kast blijven hangen. Want in de Noordzee is het dus behoorlijk koud…

De warmste periode is september. Dan zijn de buitentemperaturen nog aangenaam en is het zeewater bovendien ook lekker warm. Oktober kan ook nog. Al is “warm” natuurlijk relatief: zelfs in september draag ik een 3/2 wetsuit, dus ook die shortie heb je in België niet meteen nodig.

Wil je ook als het kouder wordt nog blijven surfen in de Noordzee, dan dien je te investeren in wintermateriaal: een dikker wetsuit (minstens 4/3, maar ik draag eigenlijk vanaf half oktober al de 5/4), surfbotjes, handschoenen en een surfcap. Eens het een beetje kouder wordt begin je met de schoentjes, vervolgens met de handschoenen en als het écht koud wordt of er staat een krachtige wind trek je ook die belachelijke cap over je kop.

In de winter dien je ook ‘zelfvoorzienend’ te zijn, want de meeste clubs sluiten dan hun deuren. Dat betekent dat je je dus in je kofferbak moet staan omkleden: zo een surfponcho komt dan wel van pas. 😉 En omdat het niet zo handig is om je sleutel mee te nemen in zee is ook een keypod, zo een kluisje met cijferslot dat je aan je auto kan bevestigen met je sleutel erin, best wel handig.

En uiteraard heb je ook een surfboard nodig als je in de winter wil gaan surfen. Omdat het surfen aan de Belgische kust bij mij nog een experiment is en ik bovendien nogal onhandig kan zijn (lees: ik laat mijn surfboard wel eens uit mijn handen vallen) heb ik mij een betaalbare foamie gekocht in de Decathlon. Kosten rond de 150 à 200 euro en kunnen tegen een stootje :-). Je dient de softboards van Decathlon wel te waxen, ik vind ze zonder nogal glad.

Surfuitrusting is niet goedkoop. Ik heb persoonlijk de keuze gemaakt om te investeren in een erg goed en iets duurder winterwetsuit (epic van O’Neill) en in warme surfbotjes, en om te besparen op het surfboard. Immers, je mag nog zo een fancy board hebben, als je verkleumd bent van de kou kan je er toch niet op surfen…

Mijn uitrusting koop ik het liefst in The Breeze Boardshop, gelegen in de centrale winkelstraat van Blankenberge. Prima materiaal, leuke winkel en je wordt er steeds voorzien van een deskundige uitleg.

Zo. Nu heb je geen enkel excuus meer om niet te gaan surfen aan de Belgische kust. 😉

Surf’s up!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s