paklijst

Paklijst trekking: wat neem ik mee op een meerdaagse trektocht?

Wat heb je nodig als je op trekking gaat? Dit is mijn persoonlijke paklijst voor een trekking van meerdere dagen, in ‘normale temperaturen’, met misschien frissere nachten zoals in de bergen, of in landen waar je vier seizoenen in één dag mag verwachten, zoals IJsland.

Behalve het aantal paar sokken en ondergoed en de voedselvoorraad is mijn trekking paklijst eigenlijk hetzelfde, of ik nu een weekendje ga stappen in de Ardennen of een ganse week ga wandelen in de bergen. ’t Is hier tenslotte “Dream big, travel light” hé, dus dat geldt zeker voor trektochten waarbij je alles wat je nodig hebt zelf meedraagt! Hieronder volgt mijn paklijst voor een trekking van meerdere dagen, waarbij je slaapt in een tent en ook je eten zelf meeneemt op pad.

De basis: rugzak, slaapmateriaal en wandelschoenen

Alles begint bij het begin: een rugzak met voldoende draagcomfort, een tent, een slaapzak en een matje. En degelijke wandelschoenen natuurlijk!

Rugzak

Om alles dat op deze trekking paklijst staat ook ergens in kwijt te kunnen, heb je uiteraard een rugzak nodig. Zelf wandel ik eigenlijk met een meer dan tien jaar oude rugzak, nog van het huismerk van AS Adventure (dat maken ze niet meer, dus ik ben echt al héél lang klant van de winkel :-)). Er is dus niet veel fancy aan, maar hij zit wel lekker, en dat lijkt me meteen de belangrijkste eigenschap van een rugzak waar je een paar dagen lang 10 tot 15kg in gaat meezeulen… Ik hou zelf ook wel van de vele zakjes die de rugzak boven en opzij heeft, waarin je de spulletjes kan stoppen die je regelmatig nodig hebt onderweg.

Wat is nu het ideale volume van een rugzak voor een meerdaagse trektocht? Die van mij is 55l + 10, dus dat betekent dat je in dat bovenste stuk nog 10 liter extra kwijt kan als je de riemen wat losser zet. Dat is ruim voldoende voor een trekking van twee tot drie dagen. Maar op een trekking van vijf of zes dagen waarbij je ook al je eten zal meedragen, krijg je er niet alles in. Hoeft op zich geen ramp te zijn: je kan bv. je matje of tent buiten aan je rugzak bevestigen, zoals ik soms doe.

Pro tip: zorg voor je vertrekt dat de draagriemen en hoogte van je rugzak goed afgesteld staan, zodat je het gewicht vooral op je heupen draagt en niet op je rug. Soms kan het ook helpen om gedurende de wandeling, wanneer je het gewicht begint te voelen op je schouders, je riempjes even wat losser of strakker te zetten, zodat het gewicht even anders verdeeld wordt.

Aan de start van een vijfdaagse trektocht in IJsland

Tent

Bij tenten is de algemene regel: hoe lichter het gewicht, hoe duurder de tent. 🙂 Er bestaan heel erg knappe lichtgewicht tentjes van MSR, die je al gauw 400 tot 500 euro betaalt.

Zelf heb ik het dus iets goedkoper gezocht: ik reis met de Forclaz 1-persoons lichtgewicht tent van Decathlon. Weegt 1,3 kg en kost ongeveer 150 euro. Prijs-kwaliteit zit deze daardoor heel erg goed volgens mij: bijzonder licht qua gewicht en compact eens ze opgerold is, en mijn exemplaar doorstond intussen ook al meerdere regentests. De binnentent is erg smal, er past net een matje in, maar je hebt bergruimte op een extra stuk zeil onder de buitentent, waar je al dus je rugzak en schoenen enzo kwijt kan.

Enige minpuntje van deze tent van Decathlon: je moet eerst de binnentent opzetten en er vervolgens de buitentent overgooien. Niet echt handig als je je tent in hevige regen moet opzetten. Een tent waarbij je de binnen -en buitentent aan elkaar vasthaakt en ze in één keer kan opzetten, met de bogen aan de buitenkant van de tent, maakt het bij regenweer net iets makkelijker. Maar die betaal je dan ook duurder.

Pro tip: ik lig trouwens achterstevoren in deze tent. Dit omdat ik anders wat claustrofobisch word van mijn rugzak die tegen de binnentent leunt en de tent daardoor nog kleiner maakt, en ook omdat ik het fijner vind om met mijn hoofd aan de uitgang te liggen: dan kan ik de tent ’s ochtends vanuit mijn slaapzak openritsen en de zon zien opkomen ;-).

Eenpersoonstentje van Forclaz (met als bonus een mooi uitzicht bij de ochtendkoffie)

Slaapzak en matje

Matje

Zelf heb ik twee matjes: een prolite Therm-a-rest matje met isolatiewaarde 3,4 en een opblaasbaar matje van Decathlon, met isolatiewaarde 1,6.

De isolatiewaarde of R-waarde bepaalt het isolerend vermogen. Met andere woorden, hoe hoger de R-waarde, hoe warmer je het gaat hebben bij koude temperaturen. 😉 Het Therm-a-rest matje scoort een pak beter op dat vlak, en weegt ook slechts 700 gram. Als ik op trektocht in de bergen ga, staat sowieso dit matje op mijn trekking paklijst. Het andere matje is een pak compacter, dus neemt minder plaats in de rugzak, weegt 500 gram en ligt comfortabeler, want je ligt op een pak meer lucht. Het moet ’s nachts wel minstens 8°C zijn om het niet te koud te hebben, dus dit matje neem ik enkel mee op een trekking in de zomer in de Ardennen of in warme oorden.

Slaapzak

Naast de matjes heb ik ook twee slaapzakken, beide in dons: de Glacier expedition van Lowland Outdoor en de Blue Kazoo van The North Face. De Blue Kazoo heeft een comforttemperatuur tot iets onder 0°, dus is prima geschikt voor de meeste trektochten. De Glacier expedition is echt voor expedities in de koude: die stond bv op mijn trekking paklijst voor de beklimming van de Kilimanjaro. Heeft een comforttemperatuur tot -20°C en is heel erg scherp geprijsd voor wat hij te bieden heeft, vind ik.

Als je een slaapzak koopt, let dan steeds op de comforttemperatuur, dat is zeker voor vrouwen hetgeen je slaapzak in werkelijkheid aankan om het niet koud te hebben.

Schoenen

Zelf ben ik momenteel heel tevreden van mijn Lowa Renegades. Vrij licht van gewicht maar toch goede enkelsteun, type A/B dus voor mij ook prima om mee in de bergen te gaan wandelen. Superbelangrijk voor mij is dat wandelschoenen Gore-Tex zijn, dus waterproof.

Let er ook op je wandelschoenen voldoende ruim te kopen: je moet wat ruimte over hebben vooraan in je schoen, dit om te vermijden dat je er bij stevige trektochten met veel dalen blauwe teennagels aan overhoudt…

Je kan overwegen een extra paar sneakers mee te nemen, voor als het echt zwaar geregend heeft, als droog paar of als kampschoen ’s avonds. Op een trekking waar ik alles zelf draag, ook het eten, staat dat meestal niet op mijn trekking paklijst. Dit omdat het extra gewicht geeft, en ik vaak Teva’s of waterschoenen bij heb, die kunnen ’s avonds dan ook dienen (ja, inderdaad, op een trekking ga ik all the way: wandelsokken in sandalen en al 😉 ). Als ik ergens mijn voetjes onder tafel kan schuiven ’s avonds en er dus geen 4 kg eten in mijn rugzak zit, dan neem ik wel graag een extra paar schoenen mee voor ’s avonds.

Eten en drinken

 • Camping vuurtje en gas + aansteker: ik heb zelf de MSR Pocket Rocket, is erg compact en MSR is gewoon goeie kwaliteit.
 • Lepel/vork, kookpot en drinkbeker
 • Camelbak of drinkfles: op trektochten waar ik zelf alle bagage draag ben ik wel fan van de Camelbak, eenvoudigweg omdat je dan niet telkens die 15kg van je rug moet halen om eens een slokje te drinken (ook al vind ik het nog steeds geen zicht om zo aan een buis te zuigen :-)).
 • Gevriesdroogde maaltijden: ik neem meestal de maaltijden van Adventure food, met een voorkeur voor de pasta’s en de Knusper muesli als ontbijt. Is nu eenmaal handig: weegt weinig, is snel klaar, geen afwas aan,…
 • Brood/beleg: die gevriesdroogde maaltijden zijn behoorlijk eentonig, daarom vind ik het zelf wel fijn om voor de eerste dagen als lunch wat brood met bv kaas of iets vegetarisch mee te nemen.
 • Extra snacks: ik neem zelf altijd een paar energierepen mee voor de namiddagdipjes, en ook iets echt lekkers, zoals chocolade of snoepjes, om mezelf mee te verwennen. Chips doen het ook altijd goed: erg licht om dragen en ideaal voor bij de aperitief, voor wie de moed had ook een zakje wijn mee te dragen 🙂
 • Oploskoffie! Ikzelf neem altijd de latte macchiato mee van Nescafé. Geloof me, als je dagenlang gevriesdroogd eten binnenspeelt dan ga je echt heel gelukkig worden van een degelijke tas koffie (met schuimpje erop!) ’s ochtends. Is voor mij het ultieme geluksmomentje, dus staat echt altijd op mijn trekking paklijst.
Dinner with a view (and with mousse au chocolat :-))

Pro tip: onderschat het gewicht van eten niet. Als je 5 tot 6 dagen gaat wandelen en je gaat overleven op Adventure food, reken dan op 4 tot 5kg extra gewicht, en vooral heel wat extra volume in je rugzak. Daar moet dan ook nog eens 1,5l tot 2l water bij…

Kledij

 • Regenjas: de beste vind ik zelf deze met Gore-Tex materiaal, ik heb er eentje van The North Face
 • Regenbroek: idealiter met een rits opzij, zodat je je schoenen niet moet uittrekken om de regenbroek aan te doen
 • 2 broeken: in sneldrogende stof en bij voorkeur 1 die afritsbaar is zodat je ineens ook een short bijhebt
 • Sokken in merinowol: ik hou zelf enorm van deze sokken van het merk Falke
 • 2 of 3 shirts in merinowol: in goedkope variant te koop bij Decathlon
 • 1 of 2 sportbeha’s
 • 1 dikke fleece
 • Buff: komt gewoon echt altijd van pas!
 • Bikini: indien er zwemgelegenheid is, of een hot spring zoals in IJsland 🙂
 • Bij meerdaagse trekkings in koudere temperaturen en/of sneeuw:
  • Muts en (waterproof!) handschoenen, bij voorkeur met fleece vanbinnen
  • Donsjasje
  • Thermisch ondergoed in merinowol (het mijne komt ook van Decathlon, betaalbaar en toch warm genoeg vind ik)
  • Een softshell broek met warme voering, die waterafstotend is: zelf heb ik de softshell Argonia van Icepeak, heel tevreden van)

Pro tip: bespaar niet op waterproof materiaal op je trekking paklijst, zoals je regenjas en regenbroek en handschoenen. Bij zware regenbuien is dat gewoon echt goud waard, zeker als je nog maar halverwege je meerdaagse trekking bent. Eens je kleren nat zijn krijg je immers koud, en de kans bestaat dat je die echt niet snel droog krijgt… Kortom: ellende.

En je had het wellicht al door: investeer in spullen in merinowol. Dat is echt een geweldige uitvinding en moet gewoon op elke paklijst voor een trekking staan. Merinowol absorbeert zweet, droogt erg snel als het nat is, bovendien past het zich aan je lichaamstemperatuur aan en vooral: absorbeert geurtjes. Je kan dus makkelijk een paar dagen in hetzelfde T-shirt lopen en nog steeds niet stinken. Idem voor wat de sokken betreft trouwens. 🙂

Probeer ook te vermijden van teveel kledij mee te nemen. Je hebt écht minder nodig dan je altijd denkt. Als je je onderweg weinig wast heb je echt niet voor elke dag een vers shirt en een propere broek nodig. En als het echt nodig is kan je onderweg ook wel even iets snel uitwassen met wat zeep. Zorg vooral dat je kan werken met laagjes om je aan te passen aan warmte/koude, en zorg dat je altijd, maar dan ook altijd, een set droge kledij hebt om ’s avonds als je je tent opgezet hebt aan te doen.

Mijn persoonlijke favoriet op de paklijst trekking wat kledij betreft is trouwens absoluut het donsjasje. Neemt niet veel plaats in en geeft heel erg veel warmte, ideaal voor koudere avonden dus. Ik heb het eigenlijk altijd bij, ook in de zomer.

Veiligheid en EHBO

 • Medicatie voor noodgevallen of kleine ongemakken
 • Tape
 • Middeltjes tegen blaren (compeed, preventieve blarentape, voetpoeder,…)
 • Zonnecrème en lippenbalsem met uv-factor
 • Reddingsdeken: voor in nood, maar heeft ook een extra isolerend effect als je het onder je slaapmatje legt, voor tijdens koude nachten
 • Hoofdlampje (met rood licht als je de bergen ingaat, om aan te zetten wanneer er mist is)
 • Kaart, kompas of gps: je wil écht niet verdwalen in de bergen…
 • Eventueel een gps-tracker: vooral te overwegen als je alleen gaat trekken in ruiger gebied

Persoonlijke hygiëne

 • Rol toiletpapier
 • Zakdoeken
 • Klein flesje zeep, shampoo en een lichtgewicht handdoekje
 • Tandpasta, tandenborstel en deo
 • Vochtige doekjes
 • Desinfecterende handgel
 • Lenzen/bril

Pro tip: hou alles zo compact mogelijk, hier kan je immers echt op ruimte en gewicht besparen. Veel wassen zal je je toch niet doen, die vochtige doekjes zijn vaak een second best… Ik zet op mijn paklijst voor trektochten ook altijd daglenzen in plaats van mijn gebruikelijke maandlenzen, geeft in minder hygiënische omstandigheden toch net iets meer comfort.

En tot slot nog…

 • Plastic zip-zakjes, om je kleinere spullen in droog te houden en te organiseren, én om je afval/toiletpapier in te bewaren (leave no trace!)
 • Vacuüm zakken: zijn handig als je ruimte wil besparen, om je kledij in te stoppen
 • Een vuilniszak of grote plastic zak om je slaapzak, tent,… in te wikkelen en zeker droog te houden
 • Regenhoes voor je rugzak
 • Gsm en/of fototoestel en een powerbank om alles mee te laden (zelf heb ik daarbij gekozen voor een vrij zware maar die kan een kleine week alles opladen)
 • Iets om in te lezen/schrijven tijdens de avonduren
 • Muziek: ik zorg dat er altijd een leuke Spotify-playlist gedownload staat op mijn gsm, voor als ik het even wat lastig heb of als ik een momentje in mijn eigen wereld wil vertoeven
 • Waterschoenen of watersandalen voor trekkings met rivieroversteken
 • Vaseline: letterlijk echt goed voor alles 🙂
 • Oordopjes
 • Zonnebril
 • Ducktape: of iets gelijkaardigs, voor als er bv. een scheur in je tent of donsjas of matje komt te zitten…
 • Reserveveter
 • Een theelichtje, voor de gezelligheid 🙂
 • Wandelstokken: afhankelijk van de zwaarte van je tocht, ik moet toegeven dat ik zelf eigenlijk altijd zonder wandel, dus op mijn persoonlijke trekking paklijst staan ze niet… Maar ik ben dan ook nogal tegendraads op dat vlak: ik heb zelf graag mijn handen vrij tijdens het wandelen.
 • Warmtepads zijn ook een echte nice to have als je in de koude gaat trekken: even schudden en ze geven tot 5u warmte af. Heerlijk in je sokken ’s avonds in de tent 🙂

And off we go! 🙂

Wil je graag weten hoe het me met deze trekking paklijst vergaan is op sommige van mijn trektochten? Lees dan zeker volgende posts:

Op zoek naar een meer specifieke paklijst voor een meer uitdagende expeditie? Inspiratie daarvoor vind je hier:

*Deze blogpost bevat affiliate marketing links. Dat kost jou niets extra, maar betekent dat als je via deze linkjes iets aankoopt, ik daar een kleine commissie op krijg, als bedankje voor de tijd die ik in deze artikels steek 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s