wadi rum

Drie dagen wandelen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië

Wadi rum in Jordanië, dat is je verloren kijken naar eindeloze vergezichten met oranjerode kleurschakeringen, wandelen op de cadans van kamelen tussen eeuwenoude rotsformaties, en verstillen bij een zonsondergang die de ganse woestijn onderdompelt in roze tinten. Ik ging in november drie dagen wandelen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië en vond dat dus echt waanzinnig mooi!

wadi rum uitzicht
Prachtige vergezichten…
wadi rum zonsondergang
… met bijhorende zonsondergangen

Wandelen in de Wadi Rum woestijn

De Wadi Rum woestijn in Jordanië is eigenlijk een vallei (= een wadi) van 720km², bestaande uit zand (duh :-)) en rotsformaties. Je kan in Wadi Rum prachtige meerdaagse wandelingen maken, waarbij je overnacht in een tent, op kampplaatsen die de bedoeïen voor je uitzoeken.

Ik ging zelf drie dagen wandelen in de Wadi Rum woestijn, als laatste onderdeel van een rondreis door Jordanië met Anders Reizen, en voor mij was dit echt het hoogtepunt van de reis.

We gingen op pad met een groep van 14 mensen, begeleid door een lokale bedoeïengids en een kok. De kok zorgde behalve voor lekker eten met de jeep ook voor het transport van water, tentjes en bagage. Je kan Wadi Rum ook bezoeken zonder te wandelen, gewoon via een ritje in de laadbak van een jeep, waarbij je overnacht in bestaande, luxueuzere tentenkampen, maar wij kozen voor ‘wildkamperen’: elke dag zochten onze gids en kok een plekje uit dat hen geschikt leek om naartoe te wandelen en onze tenten op te zetten, waardoor we elke dag op een ander schouwspel getrakteerd werden. De eerste dag zagen we een zonsondergang, de tweede dag een zonsopgang, en de derde nacht zagen we de maan opkomen. Om het dan nog niet te hebben over de waanzinnige sterrenhemels (zelfs Mars was van de partij!) en de roodgetinte vergezichten waar je echt nooit op uitgekeken raakt.

tenten wadi rum
“Wildkamperen” in Wadi Rum
uitzicht wadi rum

Wadi Rum vond ik persoonlijk de meest indrukwekkende plek van de ganse rondreis door Jordanië, hoewel de dagen er nochtans steeds hetzelfde uitzagen, en op het eerste zicht verre van avontuurlijk klinken:

Een doorsnee dag wandelen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië

 • Veel te vroeg wakker worden, zo rond een uur of vijf, zes ’s ochtends
 • Eens uit je tent piepen rond zonsopgang
 • Wakker liggen in je tent tot het eindelijk laat genoeg is om te kunnen opstaan, zo tegen zeven uur
 • De dagelijkse rompslomp van inpakken en tent afbreken tot een goed einde brengen
 • Aanschuiven aan het ontbijt dat de kok bereidde
 • Een paar uur wandelen
 • Ergens een schaduwplekje zoeken voor de lunch, waarna nog een siësta volgt van minstens een uur
 • Opnieuw een paar uur wandelen
 • Terug de tent opzetten en alle spullen uitpakken
 • Een theetje drinken bij zonsondergang
 • In het donker wachten op het avondeten dat ter plaatse klaargemaakt wordt
 • Genieten van een overheerlijke bedoeïenmaaltijd
 • Nog even samen aan het kampvuur zitten
 • Veel te vroeg gaan slapen omdat er toch niet zoveel anders te doen valt als het donker is in de woestijn

Dus ja. Echt niet zo avontuurlijk hé. 🙂 Maar misschien is het dus wel net dat eenvoudige patroon dat maakt dat je vanbinnen tot verstilling komt, dat je terug één wordt met de natuur, en daardoor intens kan genieten van alles om je heen.

Al kan het natuurlijk ook wel iets te maken hebben met het feit dat je drie dagen lang letterlijk afgesneden bent van de wereld: geen internet en zelfs nergens bereik op je gsm. 😉

Daardoor heb je dus ineens veel meer tijd, en bovendien gaat op de ritme van de woestijn alles dan ook nog eens trager. Kortom, een ideale reis om even uit de ratrace van thuis te stappen.

Op één bepaalde avond werd de maaltijd op traditionele bedoeïenwijze bereid, op open houtvuur, waar we zelf eerst ook hout voor gesprokkeld hadden. Aardappelen, groenten en lookbollen werden in een soort ijzeren vogelkooi gepropt, vervolgens met een groot blik omhuld en zo op het houtvuur gezet. Heel indrukwekkend om te zien, en even later werd ons dus een megalekkere maaltijd voorgezet, ondanks het verontrustend aantal lookbollen dat eraan te pas gekomen was. 🙂

vuur wadi rum
Koken in blik op bedoeïenwijze
hout sprokkelen wadi rum
Hout sprokkelen voor het koken in blik 🙂

Naar Wadi Rum in Jordanië: praktisch

Beste reistijd

Gaan wandelen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië doe je best niet knal in de zomer, want dan is het echt véél te warm om te wandelen. Oktober-november en maart tot en met mei zijn de beste periodes. Ikzelf ging in de tweede helft van november naar Jordanië. De dagen waren warm en zonnig (shortweer, my favourite 🙂 ) maar ’s nachts koelt het wel flink af. Zorg dus voor een dikke trui en warme slaapzak voor de avonden.

Hou er ook rekening mee dat het in die periode erg vroeg donker is: de zon gaat reeds onder rond ongeveer 4u in de namiddag. Je moet dus tijdig opstaan om voldoende lange dagen te kunnen hebben.

Reisorganisatie

Ik ging wandelen in Wadi Rum als onderdeel van een rondreis door Jordanië met Anders reizen. We reisden van Amman via Jerash, Mount Nebo en de dode zee naar Madaba en vervolgens Petra, om te eindigen in de Wadi Rum woestijn.

Fysieke conditie

De wandeldagen vielen best mee: ongeveer 2 à 3 uur wandelen in de voormiddag en dan nog eens ongeveer 2 uur in de namiddag. De Wadi Rum blijft wel een woestijn, dus je wandelt voornamelijk op zand, wat het wel iets lastiger maakt. Maar je hoeft dus absoluut geen sportman -of vrouw te zijn om te kunnen gaan wandelen in de Wadi Rum!

wandelen wadi rum

Benodigd materiaal

Must haves wanneer je gaat wandelen in een woestijn:

 • stevige wandelschoenen, misschien best hoge, om zo al te veel zand in je schoenen te vermijden
 • warme slaapzak en warme kledij voor ’s avonds en ‘nachts
 • een hoofdlampje, want het is erg vroeg donker
 • vochtige doekjes, want jezelf wassen zit er niet in
 • ikzelf had ook een eigen tent en een matje mee, maar vaak wordt de tent door de organisatie in Jordanië voorzien en kan je slapen op de kussens die tijdens de maaltijden gebruikt worden als zitkussens

Pro tip: neem ook een schopje mee. Je weet wel, zo een schopje waarmee je bloemen plant in de tuin. Waarom, vraag je je misschien af? Ik alvast wel, toen ik voor vertrek de paklijst doorgestuurd kreeg. Het werd me pas echt duidelijk toen ik ergens in de wilde woestijn naar het toilet moest, en je je realiseert dat je daar dus een putje voor moet graven…

Wandelen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië: uiteindelijk toch wel avontuur verzekerd 😉

wadi rum uitzicht

Een reactie op “Drie dagen wandelen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië

 1. Hey! Je schrijft echt heel mooi en beeldend! Super leuk om te lezen hoe je het hebt gehad in Jordanië. Staan er nog meer Midden-Oosterse bestemmingen op je reisplan dit jaar? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s