Londen metro

Citytrip Londen: reisprogramma en praktische tips

London, baby! Er is zoveel te doen dat je tijdens een citytrip Londen gewoon niet anders kan dan keuzes maken. Wij werkten dus op voorhand een gedetailleerd reisprogramma uit, en focusten ons op een aantal historische bezienswaardigheden die we tijdens deze stedentrip absoluut wilden bezoeken. Daarnaast kozen we elke dag nog een extra wijk uit waar we zomaar wat gingen rondflaneren, zonder vast plan, om zoveel mogelijk van de stad te ontdekken.

Wij hadden onze citytrip Londen dus zo ingericht dat we tijdens de ‘kantooruren’ een aantal bezienswaardigheden bezochten die op ons lijstje stonden, en dan ook de buurt daaromheen nog wat verkenden. Elke avond namen we dan de metro naar een andere buurt, die we te voet wat verkenden alvorens daar ook iets te eten. Tweeënhalf dagen citytrippen in Londen is bitter weinig, dus kozen we voor de meest populaire en centrale buurten: Notting Hill, Covent Garden, Soho en Chinatown.

Ooit zal ik dus nog eens terug moeten om de  minder toeristische wijken te ontdekken en het Tate Modern te bezoeken.  Maar in afwachting daarvan kan je hier alvast mijn ervaringen en tips lezen van mijn eerste kennismaking met Londen. 😉

Bezoeken & ontdekken

Vrijdagavond: National Gallery & Soho – Chinatown

We komen in de late namiddag aan in Londen met de Eurostar, en besluiten er meteen in te duiken en in de avonduurtjes de National Gallery te bezoeken, waar een aantal Europese meesterwerken verzameld hangen. Waaronder Van Goghs klassieker, De Zonnebloemen. Een erg leuke manier om een stedentrip Londen te starten! Als uitsmijter krijgen we dan meteen ook Trafalgar square by night te zien. En Soho en Chinatown liggen op een boogscheut van hier, dus daar gaan we ook nog even heen.

Zaterdag: The Tower & Notting Hill

We bezoeken eerst de Tower of London, de bezienswaardigheid die het verst van ons appartementje gelegen is. Als je reisgenoot een geschiedenisfreak is heb je hier minstens een halve dag voor nodig. Voor alle anderen kan het gerust wat korter. 🙂

In de Tower of London komen de Tudors tot leven, kan je kennismaken met de beruchte Beefeaters en de kroonjuwelen van de Queen aanschouwen. Ik heb niet zoveel met bling-bling, maar deze collectie vond ik toch behoorlijk indrukwekkend. De audiogids is ook een aanrader: op een verhalende manier word je zo doorheen de (soms gruwelijke!) geschiedenis van de Tower geloodst.

Londen 4
Binnenplein Tower of London
Londen 3
London Bridge

We werpen ook nog een blik op de London Bridge, alvorens we richting Notting Hill pendelen, waar we nog het einde van de beroemde antiekmarkt op Portobello road meepikken. Ik wilde er vooral heen uit jeugdsentiment: om de huisjes uit de romantische Hollywoodfilm Notting Hill in het echt te zien. Het voldeed aan alle verwachtingen. 🙂

Zondag: Westminster, Buckingham Palace & Covent Garden

Vandaag begeven we ons naar Westminster, waar we beginnen met de Houses of Parliament. In Brexit-tijden kon een bezoek aan de plek van het beruchte “order, order” van de speaker niet ontbreken, vonden we. Ook hier nemen we een audiogids.

Je gaat er binnen via Westminster Hall, het oudste deel van het gebouw. Ik leer dat het ook dienst deed als gerechtshof, en dat Thomas More op de plek waar ik nu sta een paar honderd jaar geleden ter dood veroordeeld werd. Tot zover zijn Utopia. Amen.

Londen
Westminster Hall

Het is wel bijzonder om tussen het rode en groene fluweel van het Hogerhuis en Lagerhuis te flaneren, en ik leer er ook wat leuke wist-je-datjes. Bijvoorbeeld: wanneer de Queen naar het Lagerhuis komt, moet ze met een stok op de deur kloppen, en die deur wordt dan overeenkomstig de traditie in haar gezicht dicht gegooid. Tot 3 keer toe. Dan pas mag ze binnen. Dit opdat ze niet zou vergeten dat het volk zijn macht souverein uitoefent. En ze hier dus feitelijk niet veel te zeggen heeft. Op de houten deur zie je ook een plek die zichtbaar afgesleten is van al dat kloppen op de deur.

Ik kan het niet helpen. Ik zie opeens dat gestreken gezicht van de Queen voor me, stiff upper lip enzo, die dan dus de deur in haar gezicht gemept krijgt.

Britse humor op zijn best. Niet? 🙂

We willen aansluitend ook Westminster Abbey bezoeken, maar dat blijkt gesloten te zijn op zondagnamiddag. We gaan dan maar naar de Churchill war rooms, een ondergrondse bunker waar de Britse regering zat tijdens WOII. Toch ook wel bijzonder om eens door te wandelen en zo Churchill een beetje beter te leren kennen.

We keren terug naar onze Airbnb langsheen Buckingham Palace, waar ze aan een bijpaleis net bezig zijn met de opnames voor het derde seizoen van The Crown op Netflix. Een mooie afsluiter van een koninklijke namiddag. 🙂

Buckingham palace - Opnames The Crown
Opnames van The Crown aan Buckingham Palace!

’s Avonds gaan we voor het eten nog even rondwandelen in Covent garden.

Maandagochtend: Westminster Abbey

Op maandag kort na de middag treinen we met de Eurostar terug huiswaarts. Maar we zijn er voor vertrek nog net in geslaagd een blitzbezoek te brengen aan Westminster Abbey, dat op maandag wel gewoon open is.

Restauranttips

 • De eerste avond verkenden we West End, Soho en Chinatown, in combinatie met ons avondlijk bezoek aan de National Gallery. Eten deden we bij Polpo in Soho, een ontzettend lekker Venetiaans restaurant.
 • De tweede avond gingen we richting Notting Hill, waar we het laatste uurtje van de markt op Portobello Road meepikten en iets gingen eten in restaurant Uli. Aziatisch, en zowel qua keuken als qua interieur een echte aanrader.
 • De derde avond gingen we richting Covent Garden, waar we de markthal even doorwandelden en onze citytrip afsloten etend aan de toog van een typische Engelse pub, The Ivy Market Grill.

Museumtips

 • Niet alle musea en monumenten in Londen zijn alle dagen open. Zo stonden wij op zondagnamiddag voor de gesloten deur van Westminster Abbey. Het is dus verstandig om vooraf even de openingsuren te checken op de dagen dat je op citytrip in Londen zal zijn, en de puzzel te leggen van de plekken die je absoluut wil bezoeken. Eens je dat uitgetekend hebt, kan je daar daar dan de verkenning van de wijk die er telkens het dichtste bij ligt aan toevoegen.
 • Bepaalde musea in Londen zijn op vrijdag- en zaterdagavond laat open, tot 21 of zelfs 22u. Loont de moeite dit ook even te checken, want het is dan vaak een pak minder druk, en als je pas op vrijdagavond aankomt kan je dan meteen al een museumbezoek meepikken.
 • Soms is het interessant om op voorhand je museumtickets online te kopen. Wij hadden bijvoorbeeld gelezen dat er bij de Tower of London soms erg lange wachtrijen aan de kassa kunnen staan. Met ons online ticket konden we meteen binnen.

Vervoertips

 • Eén van de leuke dingen aan Londen vind ik dat je in Brussel op de Eurostar-trein stapt en nog geen 2u later in een andere wereld aankomt, zonder al het gedoe dat je hebt als je een vliegtuig neemt. Bovendien is het duurzaam reizen! Wij boekten online onze tickets bij Eurostar. Is ook één van de weinige internationale treinritten die goedkoper is dan wanneer je hetzelfde traject met het vliegtuig zou doen…
 • In Londen zelf gebruikten we de metro voor al onze verplaatsingen. Hiervoor kochten we bij aankomst in het station een Oystercard, dit is de voordeligste manier als je meerdere dagen in Londen verblijft.

Londen reisvoorbereiding

Slapen en reisvoorbereiding

 • Logeren in Londen is behoorlijk prijzig, en zal meteen de grootste uitgave zijn tijdens je citytrip Londen. Wij boekten een studio via Airbnb en kwamen een stuk goedkoper uit dan wat een hotelkamer gemiddeld kost. We zochten vooral naar locaties op wandelafstand van een centrale metrolijn, en kwamen uit in Bayswater, op 3 minuten wandelen van een metrohalte.
 • We gebruikten de Lonely Planet als reisgids.
 • Tv-tips: Wil je vooraf al een beetje in de sfeer komen? De series The Crown en The Tudors, en de films Elizabeth en The King’s Speech zijn allen aanraders wat de geschiedenis van Londen betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s