grachten sint petersburg

Citytrip Sint-Petersburg: bezienswaardigheden en praktische tips

Sint-Petersburg, het Europese hart van Rusland. De stad aan de oever van de Neva werd gesticht door Peter de Grote, nadat hij een lange reis doorheen Europa gemaakt had op zoek naar inspiratie voor deze nieuw op te richten stad die zijn naam zou dragen. En die Europese invloed zie en voel je overal: Amsterdamse grachten, Italiaanse paleizen, frivole kerken,… Maar evengoed blijft Sint-Petersburg trouw aan zijn Russische roots, en net die Europees-Russische mix maakt van Sint-Petersburg de perfecte bestemming voor een bijzondere stedentrip!

Een stedentrip Sint-Petersburg in 3 dagen

Dag #1: de Hermitage bezoeken

De Hermitage staat met stip bovenaan elk lijstje van bezienswaardigheden in Sint-Petersburg. En face it, als je een beetje van kunst en cultuur houdt dan breng je met gemak een volledige dag door in de Hermitage in Sint-Petersburg. Het is een overweldigende collectie kunst die daar van onder tot boven aan de muren hangt. En dat mag je gerust letterlijk nemen: in vroeger tijden was het immers vooral zaak om te tonen dat je voldoende geld had om veel kunst te kunnen kopen, en dus werden de muren letterlijk bijna behangen met schilderijen. En dat is dus ook vandaag nog zo in de Hermitage, bijvoorbeeld in de zalen van de Vlaamse kunstenaars. Kortom: decadent veel schone kunst 🙂

hermitage sint petersburg

Los van de kunst is de Hermitage als gebouw op zich trouwens ook echt wel het bezichtigen waard. Een groot deel van de kunstcollectie wordt immers tentoongesteld in het Winterpaleis, de voormalige winterresidentie van de tsaren. Bepaalde vertrekken zijn nog steeds ingericht als toen de familie van de tsaar er woonde. En aan het winterpaleis vond trouwens ook de Oktoberrevolutie plaats, een mijlpaal in de Russische revolutie. Niet enkel tsaristische pracht en praal dus, maar tevens een huis met geschiedenis…

Vergeet zeker ook niet om het paleizenplein over te steken en de rest van de kunstcollectie in het gebouw van de generale staf te bezichtigen. Dat is het gebouw recht tegenover het Winterpaleis. Daar bevinden zich immers de Monets en Picasso’s, in ander goed gezelschap.

Wil je na een intense museumdag ook nog even een frisse neus halen, maak dan op je eerste dag van je stedentrip in Sint-Petersburg ook al even een ommetje doorheen het park en langsheen de Admiraliteit, een gigantisch gebouw waar vroeger het hoofdkwartier van de Russische marine was. Iets verderop staat ook het standbeeld van de bronzen ruiter, op zich niet veel aan te zien vond ik, maar je hebt er wel een mooi uitzicht op de overkant van de rivier.

Dag #2: Petrus- en Paulusvesting & omgeving

Op dag twee van onze stedentrip in Sint-Petersburg staken wij de rivier Neva over, om de Petrus- en Paulusvesting aan de overkant te bezoeken, nummer twee op ons lijstje met absoluut te spotten bezienswaardigheden in Sint-Petersburg. Wij kochten een ticket waarmee we “alle” tentoonstellingen mochten bezoeken, maar gaandeweg bleek dat ticket voor alles toch ook wel wat limieten te kennen… Tot bepaalde interessante plekken kregen we geen toegang met ons ticket (het panoramisch uitzicht, bijvoorbeeld), terwijl we wel naar allerhande niets-terzake-doende tentoonstellingen mochten, zoals het textielmuseumpje, het ruimtevaartmuseum en alles over speelgoed van vroeger.

Maar de voornaamste bezienswaardigheid in de Petrus- en Paulusvesting is zonder twijfel de kathedraal, waar alle tsaren begraven liggen (ook de laatste, die vermoord werd). Daarnaast is het het bastion, waar revolutionairen tijdelijk gevangen gezet werden, ook bijzonder om eens doorheen te lopen.

Probeer je bezoek trouwens zo te plannen dat je om 12u zeker in de Petrus- en Paulusvesting bent, om er het dagelijks kanonschot mee te maken.

Van alle overige tentoonstellingen in de vesting is ons enkel de hilarische fotoshoot met het ruimtevaartpak bijgebleven. 🙂

petrus en paulusvesting ruimtevaartmuseum

Na de Petrus- en Paulusvesting bleven we nog even rondwandelen aan deze kant van de rivier. Eigenlijk wilden we daar het museum van de politieke geschiedenis bezoeken, maar dat was die dag net gesloten. Ter compensatie bezochten we dan maar het schip Aurore, dat in de nacht van 25 oktober 1917 het startschot gaf voor de Oktoberrevolutie, en vooral daar zijn lokale bekendheid aan ontleent. Het schip is intussen ingericht als museum, maar zoals in vele musea in Moskou en Sint-Petersburg is tekst en uitleg ook hier enkel in het Russisch. Niet bijster interessant dus…

schip aurore sint petersburg

Heen naar de Petrus- en Paulusvesting namen we de metro (afstappen aan halte Gorkovskaya), maar terugkeren naar het centrum deden we te voet: eerst de lange brug over, om uit te komen in Mars Field, waar de eeuwige vlam brandt ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers van Sint-Petersburg.

Vervolgens brachten we onderweg nog een bezoek aan de kerk van de Verlosser op het Bloed, die zijn naam dankt aan het feit dat op deze plaats tsaar Alexander II vermoord werd. Deze kerk is trouwens één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Sint-Petersburg gebleken, tesamen met de Izaäkkathedraal!

We volgden verder het kanaal en komen voorbij het Russisch museum en het prachtige Singergebouw, om tot slot uit te komen op Nevsky Prospect, de mooiste straat van Sint-Petersburg, en een bezienswaardigheid op zich.

Dag #3: Historisch stadscentrum

De derde dag van onze stedentrip in Sint-Petersburg was een beetje improviseren, want een aantal zaken die op ons programma stonden bleken gesloten of niet toegankelijk. Zo wilden we erg graag het museum van de geschiedenis van de politieke politie bezoeken, en ook de wijk New Holland, een hipstereiland in de stad. Beiden waren tijdens het laagseizoen echter gesloten wegens onderhoudswerken.

Ter vervanging maakten we dan maar een lange wandeling doorheen het historisch centrum en langs de grachtengordels, waarbij uiteraard ook de 5km lange Nevsky Prospect niet mocht ontbreken, met onder andere het Singergebouw, het Stroganov paleis, mooie winkels, restaurants en shoppingcentra, en prachtige kerken.

grachten sint petersburg
Eén van de typische “Amsterdamse grachtengordels” in Sint-Petersburg…

Wij hadden bovendien het geluk een misviering te kunnen meepikken in de indrukwekkende Kazankathedraal op Nevsky Prospect, en dat was echt wel een unieke ervaring. Ik leerde er bijvoorbeeld  dat iedereen tijdens een Russisch-orthodoxe kerkdienst de hele tijd recht blijft staan, allemaal op een hoopje met uitzondering van de momenten waarop er geknield -op de harde vloer!- gebeden wordt…

Kazan kathedraal nevsky prospect
Kazankathedraal op Nevsky Prospect

Om onze kerkgang te vervolledigen bezochten we vandaag ook de Izaäkkathedraal, met zijn prachtige plafondschilderingen, ook één van de bezienswaardigheden die hoog op mijn lijstje stond. En dat is terecht gebleken, want ik kon er persoonlijk gewoon geen genoeg van krijgen…

izaakkathedraal sint petersburg
Izaäkkathedraal

En om toch nog iets van de politieke geschiedenis mee te pikken in Sint-Petersburg bezochten we nog het museum over de bezetting van Leningrad. Qua vormgeving een erg mooi museum, maar de karige Engelse uitleg was alweer niet om over naar huis te schrijven. Niet echt een aanrader dus.

Stedentrip Sint-Petersburg: praktische tips

Hotel

 • Wij sliepen tijdens onze citytrip in Sint-Petersburg in het Rachmaninov boutique hotel, een pareltje in zijn soort. Lijkt op het eerste zicht een beetje oubollig maar is een bewuste stijlkeuze, en tegelijk ook een beetje een eerbetoon aan de componist Rachmaninov, die dus wel degelijk als student nog in dit gebouw gewoond heeft. Zijn vroegere kamer is er nog steeds, en doet dienst als super-de-luxe hotelkamer. Maar als er geen gasten zijn is mag je er met de receptionist een kijkje gaan nemen. Het klassieke interieur van het hotel wordt ook afgewisseld met kunst: zo hangen de gangen vol schilderijen, en werd elke kamerdeur door een andere artiest opgeleukt. Het ontbijt is bovendien overheerlijk en het personeel supervriendelijk. En ja, ook de ligging is top: om de hoek van de Kazankathedraal, temidden van Nevsky Prospect. Een aanrader op alle vlakken!

Restaurants

 • Net als in Moskou gingen we op deze stedentrip ook in Sint-Petersburg eten bij onze favoriet: Marketplace restaurantMarketplace. De Marketplace is een keten in Moskou en Sint-Petersburg, en perfect voor wie niet duur en toch iets vers en lekker wil eten. Het concept is dat van een foodmarket: er zijn verschillende buffetstandjes, met zowel pasta, grill, slaatjes,… en een bar, en je schuift aan en bestelt waar je zin in hebt. De keuken is eerder Westers. Wij hebben in totaal 3 verschillende Marketplaces uitgetest, en kunnen bij deze bevestigen dat ze allemaal even lekker en gezellig zijn 😉
 • Iets stijlvoller dan de Marketplace is de Biblioteka, op Nevsky Prospect, vlakbij het Singergebouw en de Kazankathedraal. Mooie gerechtjes in haute cuisine-trant en naar onze normen nog steeds zeer betaalbaar.
 • Waar we ook gingen maar wat ik je niet aanraad, is Mamaliga, gelegen aan de achterkant van de Kazankathedraal. We hebben er een erg lekkere en gezellige avond gehad, tot we de rekening kregen. Zonder overdrijven: een viervoud van de duurste restaurantrekening die we tot dan toe al gehad hadden! En zó bijzonder was het nu ook weer niet… Je kan dus even lekker eten en drinken elders, tegen een véél schappelijkere prijs.
 • Voor taart en thee kan je terecht in een geweldig winkeltje/tearoom: Magazin Kupcov Elizeevych op Nevsky Prospect. Je herkent het aan de prachtige etalage met bewegende speelgoedpoppen.

Transport

 • Wij kwamen in Sint-Petersburg aan met de trein vanuit Moskou.  We namen wemoskou trein de Sapsan, een hogesnelheidstrein waarmee je na nog geen 4u onderweg zijn het centrum van Sint-Petersburg binnen tuft. Je kan ook een nachttrein nemen, maar omdat we maar een week hadden en ook wel iets wilden zien van wat er tussen Moskou en Sint-Petersburg ligt, kozen we bewust voor de dagtrein. Ik kocht de treintickets van tevoren online via de website van Real Russia. Eén ticket kostte ongeveer 60 euro. Het ticket dat je online koopt geldt meteen als treinticket, je kan er dus gelijk mee boarden. Vanaf het treinstation in Sint-Petersburg stonden we een twee metrohaltes later al temidden van Nevsky Prospect, de trein komt dus echt wel in het centrum aan.
 • Ter plaatse deden we de meeste verplaatsingen te voet, omdat dat een leuke manier is om tijdens een stedentrip heel wat van een stad te zien. Omdat we af en toe wel erg slecht weer hadden namen we voor langere afstanden ook eens de metro, bijvoorbeeld om naar de Petrus- en Paulusvesting te gaan. Voor een paar 100 roebels heb je al een enkeltje. Een verwarrend iets in het metrosysteem: wanneer verschillende metrolijnen in éénzelfde metrostation passeren, heeft dat metrostation een andere naam per lijn. Het lijkt dus alsof het verschillende stations zijn maar dat is niet zo. Voor het overige is alles ook wel in het Engels aangeduid, dus valt het wel mee om je te oriënteren.
 • Wij vlogen op het einde van deze citytrip terug vanaf de luchthaven van Sint-Petersburg. Hiervoor regelden we een taxirit via ons hotel, die ons 1500 roebels kostte. De rit duurde een dik half uur, maar we hadden dan ook niks file. Tijdens drukkere periodes dus misschien best een uur rekenen.

Beste reistijd

 • Wij kozen voor onze stedentrip naar Sint-Petersburg heel bewust voor een tijdstip “buiten toeristisch seizoen”, namelijk begin maart. Dan is het nog steeds koud, maar al draaglijker dan in november en december. De temperatuur bengelde steeds rond het vriespunt.
 • Het grote voordeel van deze periode was dat we bij geen enkele bezienswaardigheid moesten aanschuiven en we met momenten helemaal alleen ergens rondliepen, zoals bijvoorbeeld in de Hermitage (soms compleet lege zalen en geen wachtrij aan de kassa!).
 • Een nadeel aan het laagseizoen is dan wel weer dat men die periode vaak gebruikt om te renoveren (de Kerk van de Verlosser op het bloed stond in de steigers, bepaalde musea waren dicht,…). Die info is niet steeds op internet terug te vinden, dus vergt wat flexibiliteit ter plaatse tijdens je stedentrip Sint-Petersburg. Maar dat nadeel woog voor ons niet op tegen de zalige leegte bij normaalgezien erg drukke toeristische bezienswaardigheden 🙂
hermitage sint petersburg
Bijna helemaal alleen op het Paleizenplein! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s